Két év után újra érettségiznek a diákok – ez az évfolyam volt a legtöbbet otthon

Két év után újra érettségiznek a diákok – ez az évfolyam volt a legtöbbet otthon

Május 23. és június 10. között zajlanak országszerte a középiskolai szóbeli érettségik. A járvány miatt két év kihagyás után idén újból a zöld asztal elé léphetnek az érettségiző diákok, amely egy fontos esemény, mérföldkő a felnőtté válásuk során, egyúttal lezárul egy korszak az életükben. Most érettségiznek azok az évfolyamok, amelyek a legtöbbet tanultak online a járvány alatt.

Nyitra megye legnagyobb magyar tannyelvű gimnáziumában, a komáromi Selye János Gimnáziumban a héten elkezdődtek a szóbeli érettségik. Andruskó Imre, az intézmény igazgatója elmondta, az elmúlt két év megviselte a diákokat. „Ez az évfolyam volt az, amelyik a legtöbbet volt otthon. 2020 márciusától már otthonról tanultak, akkor voltak másodikosok. A harmadik évfolyamot szinte teljes egészében online végezték, a negyedik évfolyam pedig hibrid oktatással zajlott, csak az utóbbi pár hónapban rendeződött a helyzet” – fogalmazott, hozzátéve, az érettségi során figyelembe veszik ezeket a tényeket.

A komáromi intézményben a végzős négy és nyolcosztályos tanulók közül összesen 117 diák tesz a héten szóbeli érettségit, tíz tantárgybizottság előtt. A három fős bizottságokban az elnök mindig külsős, míg a másik két bizottsági tag a gimnázium tanára. Összesen 16 bizottság működik a szóbeli érettségik során, amely a Selye Gimnáziumban hétfőtől csütörtökig tart.

Magyar, szlovák és angol nyelvből mindenkinek kell érettségiznie, de több diák érettségizik a kötelező négy tantárgy mellett ötödik és hatodik tantárgyból is, mint megtudtuk.

Hírdetés

A gimnáziumban tett látogatásunk során sikerült beszélnünk még érettségi előtt álló diákokkal, illetve egy frissen érettségizett végzőssel is. Miklós éppen ottjártunkkor tett sikeres szóbeli érettségit. Légi-utaskísérőnek szeretne továbbtanulni, ezért négy nyelvből érettségizett. Leginkább a magyar irodalomtól és nyelvtantól tartott, de mint mondta, úgy érzi, a tanárok figyelembe vették, hogy az elmúlt két év során nehezebbek voltak a körülményeik a tanulás tekintetében. Bence, akit a felkészülés során kérdeztünk meg, elmondta, a brünni műszaki egyetemre jelentkezik, és összesen hat tantárgyból tesz szóbeli érettségit. „A kötelező három nyelv mellett matematikából és fizikából érettségizem, de a választható tantárgyak közül azért döntöttem hatodikként az informatika mellett, mert azt nagyon szeretem és nem kell rá különösebben készülnöm” – fogalmazott. Emese, aki az orvostudományi egyetemen Budapesten szeretne továbbtanulni, a kötelező három tantárgy mellé a biológiát és a kémiát választotta még. „Én is a magyartól tartok a legjobban, bár azzal nyugtatom magam, ha négy évig szorgalmasan tanultam, nagy baj már nem lehet” – mondta.

Emese és Bence, mivel öt, illetve hat tantárgyból tesznek érettségit, legalább három napon keresztül „húzzák”. Sőt, Bence hétfőn 3 tantárgyból szóbelizett, majd minden nap további egy-egy tárgyból, így négy napon keresztül izgulhat. A diákok egyhangúlag azt mondták, ezeken a napokon nem pihennek, hanem készülnek a másnapi vizsgára.

Ez azért érdekes, egyben figyelemfelkeltő szám, mert míg a kilencedik évfolyam végzőseinél ez az arány még meghaladja a hat százalékot, a középiskolai négy év végére két százaléknyi diák gyakorlatilag „eltűnik”, mert nem fejezi be a középiskolát.

(Szalai Erika/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »