Készülnek a karantén lerövidítésére

Készülnek a karantén lerövidítésére

Kedden jelentősen megugrott a fertőzöttek száma, a szakértők szerint ez akár a negyedik hullám kezdetét is jelezheti. Vladimír Lengvarský elárulta, milyen esetben rövidítenék le a karantén hosszát.

Nagy valószínűséggel már nálunk is elkezdődött a negyedik hullám, hiszen legutóbb már közel 6200 fertőzöttet azonosítottak. Bár Szlovákiában hivatalosan csak 127 mintában mutatták ki az omikron variánst, de Matej Mišík, az Egészségügyi Elemzések Intézetének (IZA) vezetője azt mondta, feltehetőleg már nálunk is ez a mutáció számít dominánsnak.

Hírdetés

Szerdán életbe is léptek azok az óvintézkedések, amelyet a kormány kifejezetten az omikron variáns miatt fogadott el. Ezek között azonban nem szerepel a 10 napos karantén lerövidítése, holott a miniszterek már a múlt héten is jelezték, hogy egyeztetnek erről a lépésről.

Vladimír Lengvarský egészségügyi tárcavezető a szerdai kormányülés után megerősítette, a tárgyalás lezárult, és az intézkedés készen áll arra, hogy elfogadják. Viszont erre mindaddig nem kerül sor, amíg a szolgáltatások megfelelően működnek az országban. Az omikron gyors terjedése miatt ugyanis arra lehet számítani, hogy annyian kerülnek majd karanténba, hogy nem minden szolgáltatás lesz zökkenőmentes. Lengvarský szerint a karantén idejét megfelezhetik, de az is elképzelhető, hogy szükség esetén az oltottakat hamarabb is kiengedik az izolációból, mint az oltatlanokat.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »