„Készülhetett a tisztogatásra a török elnök”

„Készülhetett a tisztogatásra a török elnök”

Brüsszelben is azt firtatják, hogy a török elnök készülhetett a tisztogatásokra. Az EU bővítési biztosa azt mondta: a török vezetés csak a megfelelő pillanatra várt, az elbocsátási listák már készen voltak. Az amerikai külügyminiszter pedig azokra a vádakra vár válasz, amelyek szerint az Egyesült Államoknak is szerepe volt a puccskísérletben.

A demokráciát fenn kell tartani Törökországban, és nem szabad kegyetlenül megtorolni a hétvégi sikertelen puccskísérletet. Ezt üzenik az ankarai vezetésnek az unió külügyminiszterei Brüsszelből.

„Szerintem a stabilitás és a törökországi jogállam hihetetlenül fontos a törököknek és Európának is. Mindenki megkönnyebbült, hogy a puccsot leverték vagy nem sikerült. Most az országon belüli megosztásról kell beszélnünk, amely a puccs alatt kisebb lett, de visszatérhet. A leszámolás ideje nincs most itt” – jelentette ki Bert Koenders holland külügyminiszter.

A tanácskozásra érkező uniós bővítési biztos aggasztónak tartja a török puccskísérlet utáni tömeges bírói letartóztatásokat. „Valamit előkészítettek. Az, hogy a lista már készen volt az események után, azt jelzi, jól előkészítették, csak a megfelelő pillanatra vártak, hogy felhasználják” – jegyezte meg Johannes Hahn.

A munkareggelin részt vett az amerikai külügyminiszter is, aki a felelősök megbüntetésével kapcsolatban önmérsékletre figyelmeztetett. „Az ország nyugalmának és stabilitásának megőrzésére szólítjuk fel a török kormányt. Valamint a török kabinet sürgősen tartsa tiszteletben az ország demokratikus intézményeit és a jogállamot” – közölte John Kerry. Az amerikai külügyminiszter hozzátette, Ankarának hiteles bizonyítékokat kell bemutatnia, amikor a fő felelősnek tartott, amerikai száműzetésben élő Fethullah Gülen muzulmán hitszónok kiadatását követeli az Egyesült Államoktól.

Az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője pedig arra figyelmeztetett, hogy a halálbüntetés visszaállítása véget vetne a török uniós csatlakozási folyamatnak. „Egyetlen ország sem lehet az EU tagállama, ha bevezeti a halálbüntetést” – hangsúlyozta Federica Mogherini, és hozzátette, Törökország is aláírta az emberi jogok európai egyezményét, amely kimondja a halálbüntetés tilalmát.

Törökország 1999 óta már uniós tagjelölt. De a 2005-ben kezdődött csatlakozási tárgyalások nagyon lassan haladtak. Az egyik sarkalatos pont, hogy Ankara hogyan építi be saját nemzeti jogrendjébe az uniós elveket.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »