Készül az új üzemanyagadó Ukrajnában, emiatt drágulhat az üzemanyag

Az Ukrán Tartalékok Állami Ügynöksége egy munkacsoportot formált, annak érdekében, hogy biztosítani tudják Ukrajna számára a stabil kőolaj és kőolaj termék tartalékokat.

A munkacsoportba az Ukrán Tartalékok Állami Ügynökségének képviselői mellett az Energetikai Minisztérium szakértői, az Állami Statisztikai Hivatal és az Európai Energetikai Közösség képviselői tartoznak. Pótlólagosan szeretnék még a csoporthoz vonzani a kőolaj kereskedelem piacának résztvevőit is – írja az UBR.

A munkacsoport által a leendő tartalékok 2 millió tonnában lettek megállapítva, valamint ki lett dolgozva egy leendő extrém tartalékok modell, amely egy új adófajta bevezetését jelenti, ami 40 kopijkát jelentene minden liter üzemanyag után.

A munkacsoport más lehetőségeket is vizsgál: tartalékok képzését azáltal, hogy kötelezettséget vállaltatnak a piac résztvevőivel, valamint a kőolajtermékek előállítóival a kőolaj-kitermelés pótlólagos megadóztatása, valamint a kőolaj és kőolajtermékek szállításának megadóztatása, az importőrök és a gyártók megadóztatása által.

„Ezek közül a lehetőségek közül mindegyiknek vannak pozitív és negatív oldalai, egyelőre azonban ezeket részletesen analizálják.” – jegyezték meg az Ukrán Tartalékok Állami Ügynökségének képviselői.

Elismerik, hogy bármilyen lehetőségnél valamilyen adófajta kerül majd bevezetésre. Hogy csökkentsék a fogyasztóra eső terheléseket, a hivatalnokok ígérik, hogy megpróbálják megtalálni azt a lehetőséget, amely maximálisan meg fog felelni a mai szociális-gazdasági helyzetnek.

Ha bevezetik a pótlólagos üzemanyagadót, a benzin mindenképpen drágulni fog, mondják a kereskedők. Hogy mennyivel, ez attól függ, hogy marad-e a 40 kopijkás literenkénti adó, vagy pedig ehhez még más pótlólagos adófajtákat is hozzáadnak.

„A hozzávetőleges számítások alapján az üzemanyag a kutakon – ha esetleg bevezetik az új adófajtát – szintén 40 kopijkával fog emelkedni, hozzáadva az állami forgalmi adót. Az árak növekedése pedig a kereslet további csökkenéséhez vezet majd,” – mondta a Kőolajtermékeket Forgalmazó Egyesületek Szövetségének az elnöke, Leonyid Koszjancsuk.

Rovatok: GazdaságTelepülés: UkrajnaCímkék: üzemanyag, adó, Ukrajna, ukrán gazdaság, ukrajnai hírek, gazdaságForrás: Kárpátinfo.net


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »