Készül a székely–szórvány Erasmus-program

Készül a székely–szórvány Erasmus-program

A Magyar jövőt a szórványban! mottóval kidolgozott, 2020–2024 közötti időszakra szóló új cselekvési tervben az RMDSZ nagy hangsúlyt fektet a 21. századi kommunikációs társadalom valóságainak megfelelő hálózatépítésre, együttműködésre.
Magyar jövőt a szórványban! mottóval szerveztek konferenciát szombaton Aradon a magyar szórvány napja alkalmából. A rendezvényen véglegesítették az RMDSZ új, 2020–2024 közötti időszakra szóló szórvány cselekvési tervét, amelyben többek között ifjúsági csereprogramot kezdeményeznek – derül ki a szövetség szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményéből. A házigazdák nevében felszólaló Faragó Péter parlamenti képviselő, az RMDSZ megyei elnöke kifejtette, Arad megye olyan vidék, ahol a magyarok tömbben, vegyes környezetben és szórványközösségekben is élnek.

– szögezte le a képviselő. Bognár Levente, Arad alpolgármestere hangsúlyozta, a magyar identitás megőrzésében kiemelten fontos három pillér: a kultúra, az oktatás és az egyház költségvetési támogatását prioritásként kezelik.

Winkler Gyula európai parlamenti képviselő, a Szövetségi Képviselők Tanácsa szórványfrakciójának vezetője az RMDSZ által 2011-ben kezdeményezett szórványnap fontosságát emelte ki, majd Kelemen Hunor szövetségi elnök üdvözletét tolmácsolta.

Hírdetés

– áll Kelemen Hunor üzenetében.

Az RMDSZ közleménye szerint Brendus Réka, a budapesti Nemzetpolitikai Államtitkárság főosztályvezetője úgy fogalmazott,

szórványközösségeinkben egyszerre van jelen a közösségi építkezés igénye és a közösségi védekezés kényszere.

„Ebben a kettősségben kell felelősséget vállalnunk, és azt mondhatjuk, hogy eddig sikerrel vettük a legnagyobb akadályokat. Szórványkollégiumaink, közösségi intézményeink erősek, az utánunk jövő nemzedékek számára jövőképet tudunk biztosítani. Ám ez nem egy befejezett történet, hiszen mindannyian tudjuk, hogy mit jelent újra meg újra megküzdeni az eredményekért, újra meg újra lendületet adni a közösségnek” – hangsúlyozta Brendus Réka.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »