Készül a koronázási dombormű is!

Mint amikor a természetbúvár egy régen kihalt növényt fedez fel valami rejtett sziklamélyedésben, nem tudja eldönteni mi a jobb, ha világgá kürtöli, mint szenzációt, vagy szépen csendben hazamegy és elfelejti, mert az annak a kis növénynek is jobb. Ugyanez az érzés merülhet fel a készülő Andrássy-szobor kapcsán. Azaz nem is a szoborról van szó, hanem annak egyik domborművéről, melyen idősebb Andrássy Gyula a nádori feladatot ellátva éppen Ferenc József fejére helyezi a Szent Koronát. Mert nem csupán a lovasszobrot fogják újraönteni, hanem a hozzá tartozó két domborművet is.
A koronázási dombormű
A jó hírt maga a szobrász közölte egy interjúban:
“…Ha kívülállóként hallanék ekkora összeget egy szoborra, természetesen sokallanám – mondta Schrödl Péter. – De ez a szobor dimenzióit és bonyolultságát tekintve inkább egy építkezési beruházáshoz áll közelebb, és nem egy szoborhoz. Hihetetlen anyagmennyiséget kell elhasználni, és a méretek miatt nem arányosan nőnek a költségek, hanem hatványozottan. Például míg az életnagyságú minta vasvázát két hét alatt három ember összerakta manuálisan, és legfeljebb egy létrára kellett felmászni, itt a majd 7-8 tonnányira becsült agyagmintát tartó vasváz többmázsás elemekből áll, állványzatról folyik a munka, egészen más gépekkel és létszámmal, és közel ugyanilyen mennyiségű bronzot kell kiönteni. Ráadásul mindig csak a lovas szobor és a 440 milliós összeg jelenik meg, de ez az ár tartalmazza a domborműveket is, melyek 260 centi magasak és majdnem hat méter hosszúak, harminchárom életnagyságú figurából áll, s ezek anyag- és munkaigénye a korabeli levéltári adatok alapján is meghaladja a lovas szoborét.”
Pesti oldal: a Berlini Kongresszus 
A ritka virág meg tud bújni a sziklarepedésben, de a koronázási dombormű kellőképpen szem előtt lesz ahhoz, hogy parázs petőfizés, araditizenhármazás, elnyomóhabsburgozás kezdődhessen. Ez olyan könnyen megjósolható, mintha azt mondanánk éjszaka következik a nappal után. De talán majd lesznek néhányan, akik feljebb tudják emelni a tekintetüket ennél, gróf Andrássy Gyula szobrára, akit annak idején a szép akasztottként emlegettek. 
Budai oldal: koronázási dombormű
És elgondolkodnak azon, hogyan került a gróf az akasztófa árnyékából a Mátyás templomba. 

Hírdetés

Képek innen.


Forrás:monarchista.blogspot.com
Tovább a cikkre »