Készpénzben is kifizetheti hitelezőit az Est Media

Készpénzben is kifizetheti hitelezőit az Est Media

Valamivel több, mint 30 millió forintot fizetne a csődegyezség alapján az Est Media a hitelezőinek. Az eredetileg tervezett részvénykibocsátás helyett azonban inkább kész­pénzben fizetnének, mert túl magas az árfolyam.

Egészen elképesztő árfolyammozgást produkált az elmúlt három hónapban az Est Media részvénye, annak ellenére is, hogy idén januártól újabb hat hónapos karanténba került a papír. Az elkülönítés szankció az állampapírpiacról ismerős „aukciós kereskedési modellel” jár együtt, ami fékezi az árfolyam mozgását. Az ajánlati könyv zárt, vagyis mindenki csak a saját ajánlatát látja, továbbá napközben ugyan folyamatosan lehet ajánlatokat tenni, de csak bizonyos idősávokban lehet kereskedni. Ezért nincs mód pánikszerű kitárazásra vagy hurráoptimista vételi hullámra.

Ehhez képest a márciusi 44 forintról áprilisban 140 forintig emelkedett a kurzus, s bár jött a menetrendszerű korrekció, májusban is megkapaszkodott az árfolyam a 100 forint feletti szinteken.

A nagy menetelés hátterében a csődegyezség jogerőre emelkedése húzódik, melynek nyomán április közepén a „csődeljárás alatt” kitétel is kikerült a tőzsdei termék megjelöléséből.

Túlzott derűlátásra azért még sincs ok, hisz április 26-án a megismételt éves rendes közgyűlés a társaság 2017-es auditált egyedi éves beszámolóját 355 millió 453 ezer forint mérlegfőösszeggel, 476 millió 375 ezer forint veszteséggel (adózott eredmény) és mínusz 4 milliárd 245 millió 321 ezer forint saját tőkével fogadta el. Tegnap a csődegyezség végrehajtásáról adott ki közleményt a társaság. A hitelezők a csődegyezség keretében követelésük járulékait, valamint a tőkeösszeg 97,45 százalékát elengedték, a társaság a követelésük fennmaradó 2,55 százalékát – ami nem egészen 30,62 millió forintnak felel meg – névértéken tőkévé konvertálja.

A hitelezők részére összesen 39 255 417 darab, egyenként 0,78 forint névértékű törzsrészvényt bocsátanak ki.

Jóllehet az erre nyitva álló határidő tegnap lejárt, a kötelezettség teljesítésére a csődegyezségi megállapodás értelmében kilencvennapos póthatáridő áll a társaság rendelkezésére.

A teljes cikket a Világgazdaság szerdai számában olvashatja

 


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »