Kész Zoltán: „Nem vagyok a híve annak, hogy Márki-Zay Péternek most pártot kellene csinálni”

Kész Zoltán: „Nem vagyok a híve annak, hogy Márki-Zay Péternek most pártot kellene csinálni”

Lukácsi Katalin és Hadházy Ákos már közölték, hogy nem lépnek be Márki-Zay Péter új pártjába, sőt nem is támogatják MZP kezdeményezését. Kész Zoltán, aki Márki-Zay mellett egyik alapítója volt a Mindenki Magyarországa Mozgalomnak (MMM) és egy ideig MZP egyik legfontosabb embernek számított, lapunknak úgy fogalmazott, minden ellenzéki résztvevő fontolja meg, hogy éppen most akarjon új pártot építeni. Az Alfahírnek adott interjúban úgy vélte, később lehetne hely a politikai palettán egy új párt, vagy szervezet számára, de azt szerinte nem Márki-Zay Péternek kell vezetnie. Jelenleg még tagja az MMM-nek, de szerinte a mozgalom nem váltotta be a hozzá fűzőtt reményeket. 

Alfahír: Hogyan fogadta a hírt, hogy a vesztes választás után Márki-Zay Péter új pártot alapítana?

Kész Zoltán: Én annak vagyok a híve, hogy mindenki vonja le a konzekvenciát és fontolja meg, hogy most tényleg pártot akar-e építeni. Tehát én nem vagyok a híve annak, hogy Márki-Zay Péternek most pártot kellene csinálni.

Később belépne egy ilyen pártba?

Azt gondolom, hogy helye lenne egy teljesen új politikai közösségnek, mert, bár ez most radikálisan hangzik, szerintem a jelenlegi ellenzék az elmúlt 12 évben bebizonyította, hogy alkalmatlan az ellenzéki politizálásra. Tehát szerintem van hely a palettán egy új párt, vagy szervezet számára, de azt nem Márki-Zay Péternek kell vezetnie, hiszen ő és persze az ellenzék súlyos vereséget szenvedett a választáson.

Tehát később lehetne egy ilyen szerveződés, de akkor se Márki-Zay-val?

Az ellenzék elvesztette a választást, mégis azt látom, hogy a hat párt és Márki-Zay Péter megy tovább, mintha mi sem történt volna. Ez számomra elfogadhatatlan! Mikor arról beszélünk, hogy következmények nélküli a Fidesz, akkor azt kell mondjam, hogy következmények nélküli ellenzék is van.

Mi mindenen kellene változtatni, hogy valami fazonja legyen az ellenzéknek?

Ennek az ellenzéknek így az életben nem lesz fazonja!

Kész Zoltán és Márki-Zay Péter
Facebook/Kész Zoltán

Hírdetés

És akkor hogyan tovább ellenzék, vagy éppen ellenzéki összefogás?

Ugyanaz az a Putyini ellenzéki struktúra lesz Magyarországon, mint az oroszoknál. Elbohóckodnak a következő négy évben, majd ha jön a választás, azt ugyanúgy elvesztik, mint ahogyan az azután következőt is. Úgy gondolom, hogy ennek az ellenzéknek nincs legitimációja!

Ön egyébként tagja a Márki-Zay vezette Mindenki Magyarországa Mozgalomnak?

Igen. Még tagja vagyok.

Ezt azt jelenti, hogy már nem sokáig?

Lesz majd egy tisztújítás, és talán kiderül, hogy mit akar az MMM. A mozgalom az utóbbi időben egy „one-man show” volt, és sajnos nem váltotta be a hozzá fűződő reményeket, pedig valóban nagy reményekkel indultunk. Nyilván ebből is le kellene vonni azokat a tanulságokat, amire sokan most nem hajlandók.

A Direkt 36 „Ilyen volt belülről az ellenzéki kampány összeomlása” címmel írt cikket. Ebben egyebek mellett az ellenzéki pártok és Márki-Zay Péter közötti ellentétekről van szó.

Minden szavával egyet kell, hogy értsek a Direkt36-ban megjelentekkel kapcsolatban. Egy dolgot viszont hiányoltam ebbel a tényfeltáró cikkből. Ez a verség azért nemcsak Márki-Zay Péter hibája. Mint mondtam az előbb, ez egy csapatmunka volt olyan szempontból, hogy Márki-Zay Péter és az ellenzék rontották el a kampányt, és ezért is hangsúlyozom még egyszer, hogy közösen kell levonni a következményeket. Most ugyanis azt történik, hogy MZP a pártokra mutogat, a pártok MZP-re, mindenki „elbábozgatja” a saját verzióját, és az ország továbbra is ott van a szarban…

Ön szerint miért szavaznak az emberek a Fideszre? Olyan botrányos ügyek voltak az elmúlt időszakban amelyek között volt, korrupció, a Völner-Schadl ügy, szexbotrányok, Szájer József ügye, hogy csak a legismertebbeket említsem.

Egyszerűen ez már nem érdekli az embereket. Nem érdeklő őket a korrupció sem. Itt lehet bármekkora ügyet előbányászni, nem fogja érdekelni az egyszerű választót. Másrészt a fideszes, illetve a kormányzati médiatúlsúly miatt nem is nagyon tudnak ezekről az ügyekről. Harmadrészt pedig, ami szerintem eben a kampány nagyon fontos volt az, hogy az ellenzéknek nem volt üzenete! Hiába volt ott a plakátokon, hogy Egységben Magyarországért, de aki még ezt meg is jegyezte, az nem találta a szavazólapon ezt a kifejezést. Olyan szinten üzenethiányos volt az ellenzék kampánya, hogy én ilyet még nem láttam.

Az orosz-ukrán háború mennyiben befolyásolta az eredményt?

Szerintem csak a fideszes győzelem mértékét befolyásolta. Nem ezen múlt a vereség.

Sokan éppen Márki-Zay Péter háborúval kapcsolatos kijelentéseinek is tulajdonították a nagyarányú vereséget.

Ismétlem, szerintem csak a vereség, illetve a Fidesz szempontjából a győzelem mértéke volt kérdéses. Én januárban végén már láttam olyan mérést, ami azt mutatta, hogy jelentős a Fidesz előnye. Persze hiába próbáltam én is erre felhívni a figyelmet, azt mondták ne ijesztegessek ezekkel a mérésekkel. Szintén óriási hibának tartom, hogy az októberi előválasztás után lelassult, egy időre szinte leállt az ellenzéki jelenlét. Akkoriban a választók által MZP-nek volt egy jelentős legitimitása, ami aztán nem ment tovább.

Beszéltünk már a Fidesz szavazókról. Az ellenzéki szavazók, már 2014 előtt is az összefogást követelték. Most végül ez meglett, az eredmény mégis egy újabb fideszes kétharmados győzelem lett. Most akkor mi legyen a továbbiakban?

Az ellenzéki szavazók az előválasztást megelőzően elmondták, hogy mit akarnak. Azért szavaztak Márki-Zay Péterre, mert ellenzéket akartak váltani. Nem véletlenül ment el olyan sok ember, hogy szavazzon rá, mert abban hittek, hogy MZP egy „anti-establishment” figura. És ahelyett, hogy bebizonyította volna, hogy ő tényleg az, másnap kiderült, hogy csak le akart ülni az asztalhoz… Tehát szerintem az ellenzéki szavazók többsége az igenis legyen egy olyan tökös ellenzék, amely nemcsak egyfajta kamarilla politizálást folytat, amit az elmúlt évtizedben láthattunk. Az is egy olyan klasszikus példa volt, hogy az előválasztás vesztesei végül aztán felkerülnek a listára, sőt, a vesztes kampányemberei csinálhattak egy újabb vesztes kampányt…


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »