Kész vannak az amerikai tervek a NAFTA módosítására

Az Egyesült Államok kidolgozta az Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezmény (NAFTA) újratárgyalásának alapelveit, és a dokumentumot Robert Lighthizer hétfőn este megküldte a kongresszusnak.

Robert Lighthizer, az Egyesült Államok kereskedelmi képviselője az alapelveket rögzítő dokumentumhoz csatolt levelében hangsúlyozta: a Trump-adminisztráció célja az amerikai kereskedelmi deficit csökkentése a Kanadába és Mexikóba exportált amerikai termékek volumenének növelésével.

A törvényhozóknak továbbított 18 oldalas dokumentum leszögezi: az amerikai kormányzat azon igyekszik, hogy csökkentsék a tisztességes versenyt akadályozó támogatásokat és a piaci viszonyokat kártékonyan befolyásoló kereskedelmi praktikákat. Az új megállapodásnak “megfelelő mechanizmus révén” biztosítania kell a kereskedelmi partnerek valutamanipulációinak elkerülését is.

A Trump-kormányzat prioritásai közé tartozik a kereskedelmi vitákat rendező eddigi mechanizmus törlése, amely nagy mértékben ellehetetleníti, hogy az Egyesült Államok dömpingellenes és szubvencióellenes pereket indíthasson kanadai és mexikói vállalatok ellen. A várható tárgyalásokon Washington szeretné megszüntetni az amerikai agrártermékek kanadai és mexikói exportja előtt álló akadályokat, köztük a tisztességtelen árképzést és a szubvenciókat is.

A törvényhozókhoz intézett levelében Robert Lighthizer kiemelte: “túl sok amerikait érintettek hátrányosan a gyárbezárások, a kiszervezett munkahelyek és a megszegett politikai ígéretek. Trump elnök irányítása alatt az Egyesült Államok Kereskedelmi Képviselője korrekt megállapodást fog megtárgyalni”. Az 1992-ben aláírt és 1994. január elsején életbe lépett Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezmény (NAFTA) felmondása vagy újratárgyalása Donald Trump választási ígéreteinek egyike.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »