Késik az új európai uniós pénzalapok lehívása

Késik az új európai uniós pénzalapok lehívása

Felháborítónak tartja Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere, hogy a kormány indokolatlanul késlekedik az európai uniós alapok lehívásával, holott az új, 2014–2020-as EU-s költségvetési ciklus már két és fél éve elkezdődött. 

money.2232_b

Az elöljáró rámutatott: Romániában még közvitára sem bocsátották a nagy pályázati kiírásokat, sőt a szükséges dokumentumokat sem véglegesítették, holott például Magyarországon már azon dolgoznak, hogy maradéktalanul felhasználják az EU által biztosított finanszírozást. Antal példaként a szociális jellegű pályázatokat említette, amelyek esetében eredetileg július vége volt a leadási határidő, de tíz nappal korábban módosították a feltételeket, így azonban az eljárás nem lett volna méltányos, ezért a határidőt szeptemberig meghosszabbították.

A székelyföldi polgármester leszögezte: a késlekedés az állampolgárok, az önkormányzatok és az egész ország számára veszteséget jelent. „A két és fél év alatt le nem hívott összegek Brüsszelben vannak, holott ez alatt felpöröghetett volna a gazdaság, új munkahelyek jöhettek volna létre” – magyarázta Antal. A városvezető emlékeztetett: az előző, 2007–2013-as költségvetési ciklusban is eurómilliárdok maradtak felhasználatlanul – a támogatásból például autópályákat építhettek volna, de „biztosan mindenkinek eszébe jut tíz–húsz dolog, amire érdemes lett volna költeni”.

Antal Árpád rámutatott: ha Románia a rendelkezésére álló EU-s alapok 100 százalékát lehívja, és beruházásokra költi, akkor az állami költségvetésből például emelni lehetne az orvosok vagy a tanárok bérét. Az elöljáró már többször bírálta az ország pályáztatási rendszerét, szerinte főként a bonyodalmas közbeszerzési bürokrácia miatt nem tudta Románia felhasználni az uniós támogatás jó részét. Antal ugyanakkor abban sem bízik, hogy a Cioloş-kormány a költségvetés-kiegészítéskor pénzt különít el az önkormányzatoknak, ezt azzal indokolta, hogy nemrég a katasztrófavédelmi alapból kértek 1,3 millió lejt a rendkívüli mértékben megrongálódott, életveszélyessé vált kilyéni Olt-híd újjáépítésére, de még nem kaptak választ.

A késlekedés kapcsán – amely miatt rendszeresen bírálják a kormányt – Dacian Cioloş miniszterelnök pénteken úgy nyilatkozott: az általa vezetett kabinet számos hiányosságot örökölt a Ponta-kormánytól, így gyakorlatilag a nulláról kellett kezdeniük az útmutatók összeállítását és bizonyos programok akkreditációját. Cioloş ígéretet tett arra, hogy év végéig az elindított projektek értéke meghaladja majd a 10 milliárd eurót, ezekre pedig jövő év elején kapnak finanszírozást.

A kormányfő arra is emlékeztetett: idén több mint 2 milliárd eurót hívtak le a 2007–2013-as ciklusban elindított beruházásokra. Ezek olyan projektek, amelyeket állami költségvetésből finanszíroztak, és uniós pénzekből tudták befejezni a munkálatokat. Az ügyben múlt héten Cristian Ghinea európai uniós alapokért felelős miniszter is megszólalt, mint rámutatott: a 2014–2020-as költségvetési időszak lehívási rátája Romániában 0,18 százalék, nem pedig nulla, ahogyan azt Corina Creţu regionális politikáért felelős európai biztos állította.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »