Késik az 5G: jövő évre halasztják a hálózat kiépítésére vonatkozó pályázati kiírást

Késik az 5G: jövő évre halasztják a hálózat kiépítésére vonatkozó pályázati kiírást

Románia a jövő évre halasztja az 5G telekommunikációs hálózat kiépítésére vonatkozó közbeszerzési pályázat kiírását, miután nem teljesült valamennyi feltétel az eljárás idei lebonyolítására – jelentette be csütörtökön a román távközlési szakhatóság.
Sorin Grindeanu, a szakhatóság elnöke elmondta, hogy az általa vezetett intézménynek nem áll módjában valamennyi feltételt közölni az érdeklődő vállalatokkal, ilyen körülmények között nem bonyolítható le a közbeszerzési pályázat.

Az eredeti ütemterv szerint Románia az idei év második felében bonyolította volna le az eljárást, és az év végére már meghirdették volna a győzteseket. Grindeanu szerint

Hírdetés

a közbeszerzési eljárás leghamarabb a jövő év első felében indulhat.

A teljesítendő feltételek között említette a Románia és az Egyesült Államok között az idén nyáron aláírt memorandumba foglaltaknak törvénybe ültetését. Grindeanu felidézte, hogy a memorandum az 5G hálózattal kapcsolatban biztonsági kérdéseket szabályoz, illetve olyan részleteket, amelyek a két ország stratégiai partnerségéhez fűződnek. Ezt törvénybe kell ültetni, de ehhez előbb a román kormánynak fel kell oldania a dokumentum titkosítását – magyarázta. Grindeanu szerint a román kormány döntött úgy, hogy titkosítja a dokumentumot, amit ő nem tartott volna szükségesnek. Úgy vélte,

az érdeklődő vállalatok joggal kételkednek, hogy nem átlátható a folyamat, és elrejtik, milyen feltételeket vár el tőlük a megrendelő román állam.

Emellett a román kormánynak el kell fogadnia még egy határozatot, amely előírja a vállalatok által fizetendő illeték ütemtervét – tette hozzá Grindeanu. Elmondta, hogy az Európai Bizottság az év végéig fog közölni egy biztonsági elvárásrendszert, amit teljesíteni kell az új generációs telekommunikációs hálózatok esetében, Romániának ezt is figyelembe kell majd vennie.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »