Késik a hitelcsere – Távol maradtak a bankok a vitától

Késik a hitelcsere – Távol maradtak a bankok a vitától

Bár korábban úgy volt, hogy a hét folyamán akár képviselőházi végszavazásra is kerülhet az úgynevezett hitelcseretörvény, még a jogi bizottsági vita sem kezdődött el a témában.

fiatal par lakas_b

Ciprian Nica, az alsóház jogi bizottságának szociáldemokrata párti (PSD) elnöke hétfőn elmondta, procedurális okok hátráltatják a munkát, így az általa vezetett testület napirendjére várhatóan már csak a jövő héten kerül a tervezet.

A politikus egy, a fizetés nélküli törlesztés témájában megszervezett bukaresti konferencián szólalt fel, beszédében pedig arra is kitért, hogy egyelőre úgy tűnik, a szenátus által már elfogadott jogszabály széles körű támogatottságnak örvend az alsóházi honatyák körében, illetve a PSD, a Nemzeti Liberális Párt (PNL), az UNPR és az ALDE képviselői is készek azt megszavazni. „Rendezni akarjuk az egyszerű emberek egyik szociális problémáját, akik nem adnák a házukat, de objektív okokból nehéz helyzetbe kerülnek, és nem tudják folytatni (a törlesztést – szerk. megj.)” – szögezte le Nica. Amint arról beszámoltunk, az RMDSZ módosító indítványokkal készül az alsóházi vitára.

A hétfői vitán egyébként nem jelentek meg sem a kereskedelmi pénzintézetek, sem a Román Nemzeti Bank (BNR) képviselői. Nica bírálta is ezt. „A múlt héten azt tanácsoltam nekik, jöjjenek egyeztetni, hogy közösen alkossunk törvényt. Mivel sehol a világon nem agresszívek a bankok, ezért nem értem, Romániában miért azok” – fejtette ki a jogi bizottság elnöke, megjegyezve, a bankok képviselői egyéb teendőikre hivatkozva maradtak távolt a hétfői találkozótól.

Bírál az IMF
A hitelcseretörvény a szenátus által elfogadott formában veszélybe sodorhatja a tulajdonhoz való jogot, és aláaknázhatja a külföldi befektetőinek a román gazdaságba vetett bizalmát – jelentette ki hétfőn Reza Baqir, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) romániai küldöttségének vezetője, aki szerint léteznek jobb megoldások a bankok bajba jutott ügyfeleinek megsegítésére. A washingtoni pénzintézet illetékese ugyanakkor azt ajánlotta a bukaresti hatóságoknak, hogy folytassák a szerkezeti reformokat, illetve halasszák el a jövőre tervezett áfacsökkentést. Az IMF küldöttsége március 2–15. között tartózkodik Romániában felülvizsgálati látogatáson.

A törvény két kezdeményezője, Daniel Zamfir liberális párti képviselő és Gheorghe Piperea ügyvéd eközben ismételten védelmébe vette a jogszabálynak a szenátus által elfogadott formáját. Mint ismeretes, azt a bankok képviselői mellett a kormány is bírálta, és azt kérte a honatyáktól, hogy adjanak a törvénynek szociális jelleget, vagyis csak az igazán rászorulók élhessenek a fizetés nélküli törlesztés lehetőségével.

Zamfir hétfői felszólalásában azt próbálta elmagyarázni, hogy meglátása szerint miért nem jelentené a hitelcsere az Első otthon kormányprogram végét. Mint hangsúlyozta, ezt a jegybank találta ki, hogy „mérgezze vele” a közvéleményt. Eközben szerinte azért fontos a jogszabály hatálya alatt tartani a kedvezményes hitelfeltételeket biztosító programot, mivel ha kilakoltatnak egy személyt/családot, aki ennek keretében vásárolta lakását, arra ébredhet, hogy az Országos Adóhatóság (ANAF) is be akarja hajtani rajta az 50 százalékos garanciát. „Az ANAF kamatja pedig jóval nagyobb, mint a bankoké” – jegyezte meg Zamfir.

Gheorghe Piperea eközben arra hívta fel a jelenlévők figyelmét, hogy a hitelcseretörvény „magja” benne van a polgári törvénykönyvben, „abban a törvénykönyvben, amelyről a jogszabály ellenzői azt állítják, hogy ellentmond neki”. Az ügyvéd egy sor cikkelyt is felhozott állítása alátámasztására, majd arról beszélt, hogy a bajba jutott hitelesek megsegítésére kitalált magáncsőd intézménye éppen a becsületes embereket nem fogja megvédeni, mivel alkalmazása „túl sok megszorítást, komplikációt tartalmaz”, így „nem valós megoldás a védekezésre”.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »