Kertész Imrére emlékeznek

A főváros saját halottjának tekinti, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) és a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) közleményben búcsúzik a csütörtök hajnalban, életének 87. évében elhunyt irodalmi Nobel-díjas Kertész Imrétől.

A főváros, a minisztérium és a könyvkiadók is búcsúznak az írótól

„A Nobel-díjas magyar író halálával a magyar kultúrát pótolhatatlan veszteség érte” – írta Tarlós István, az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében. A Fővárosi Önkormányzat a 2002-ben Budapest díszpolgárává választott írót saját halottjának tekinti.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma közleménye szerint Kertész Imre „halála felmérhetetlen veszteség nemcsak a magyar, de az egyetemes kultúra számára is”.

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése szintén megrendülését fejezte ki az író halálával kapcsolatban, mint írják, „Kertész Imre világirodalmi rangú életműve az egyetemes irodalmi kultúra maradandó, kikezdhetetlen értéke, nemzeti önismeretünk fontos igazodási pontja”, halála az európai szellemi élet és a teljes magyar könyvszakma pótolhatatlan vesztesége.

Dalos György író: a Nobel-díjas író rendkívüli írói erővel tudta önmagát és a világot ábrázolni

Kertész Imre „rendkívüli írói erővel” tudta önmagát és a világot ábrázolni, és a Sorstalanság után készült munkáit is a remekművek közé lehet sorolni – mondta az MTI-nek Berlinben Dalos György író, történész a csütörtök hajnalban elhunyt irodalmi Nobel-díjas alkotóra emlékezve.

Dalos György kiemelte, hogy Kertész Imre a barátja volt, és ez a barátság „túlélt mindent”.

Kertész Imrének „volt egy olyan rejtett iróniája, amely a mondatok között maradt. A mondatok vitték az iróniát, és az irónia a cselekményt” – tette hozzá a Berlinben élő író, történész.

„Egy ilyen mély, tragikus sorsot ironikusan előadni, ez volt az ő nagy művészete” – mondta Dalos György.

Hafner Zoltán irodalomtörténész: a Nobel-díjas író egyedi jelensége volt a magyar irodalomnak

Kertész Imre teljesen egyedi jelensége volt a magyar irodalomnak – méltatta az MTI-nek Hafner Zoltán irodalomtörténész, szerkesztő Kertész Imre irodalmi Nobel-díjas magyar írót, aki életének 87. évében, csütörtök hajnalban hunyt el Budapesten.

A Nobel-díjas író szövegeinek gondozója és köteteinek szerkesztője felidézte: 1994-ben Szegeden találkozott először Kertész Imrével, akit Pilinszky János levelezésével – a Sorstalanság írója jóban volt a költővel – kapcsolatban keresett fel.

Hamarosan barátság alakult ki kettejük között, ismeretségük Kertész Imre Nobel-díja után vált munkakapcsolattá, a Felszámolás (2003) című kötetet már Hafner Zoltán szerkesztette.

A Felszámolás megjelenése után Hafner Zoltán egy hosszú, másfél éves beszélgetéssorozatba kezdett Kertész Imrével, amelynek anyaga ma még kiadatlan, ám ennek nyomán született a K. dosszié (2006) című kötet ötlete.

„Kertész Imre teljesen egyedi jelensége a magyar irodalomnak” – fogalmazott Hafner Zoltán, kiemelve, hogy rengeteg a félreértés az író körül. Noha valóban „radikális gondolkodású”, a posztmodern számára nehezen értelmezhető író volt, de „aki ismerte, tudja, hogy nem volt megosztó személyiség”.

„Egészen biztos vagyok benne, hogy nem ő tette magát megosztóvá, hanem a környezete nagyon nehezen tudta elviselni azt, hogy Nobel-díjat kapott” – hangsúlyozta Hafner Zoltán. Hozzáfűzte: az irodalmi Nobel-díj olyan fénytörésbe helyezte az írót, amely „nem nagyon felelt meg a valóságnak”.

Mint fogalmazott, ha Kertész Imre nem lett volna Nobel-díjas, talán nem tartották volna olyan radikálisnak a gondolatait, így megosztónak sem tartották volna sokan, „noha akkor is ugyanazt gondolta és ugyanazt mondta volna”.

Hafner Zoltán az MTI-nek beszélt arról is, hogy úgy véli, Kertész Imre összesen hatkötetnyi anyagot kitevő naplóit érdemes lenne a maguk teljességében megjelentetni.

Az osztrák kulturális miniszter és a berlini főpolgármester is méltatta Kertész Imrét

„Nagy óva intőként” méltatta Kertész Imrét Josef Ostermayer osztrák kulturális miniszter. Michael Müller berlini főpolgármester korunk egyik legjelentősebb szerzőjeként emlékezett a csütörtökön elhunyt Nobel-díjas magyar íróra.

Kertész Imre műveiben a nácik szörnyűséges rémtetteit dolgozta fel, és szüntelenül fellépett a totalitárius rezsimek ellen. És nem riadt vissza a mai Európa szélsőjobboldali áramlatainak kritikai magyarázatától sem – hangsúlyozta közleményében Josef Ostermayer.

Az osztrák szociáldemokrata politikus szerint „nem utolsó sorban a főművén, a Sorstalanságon kereken 13 éven át végzett munka tanúsítja, milyen nagy volt a motivációja, hogy a holokauszt túlélőjeként és a kor tanújaként irodalmi formában dolgozza fel személyes történetét”.

Kertész Imre halálával „az irodalmi metropolisz Berlin egy nagy és fontos személyiségét veszítette el” – közölte csütörtökön Michael Müller, a német főváros főpolgármestere.

A német szociáldemokrata párt (SPD) politikusa közleményében kiemelte, hogy Kertész Imre „korunk egyik legjelentősebb írója” volt.

Azzal a döntésével, hogy „a nemzetiszocialista holokauszt túlélőjeként városunkban él és alkot, erőteljes jelzést adott a megbékélésért és a párbeszédért” – tette hozzá.

Berlin mindig is büszke volt és az is marad, amiért „sok éven keresztül városunkból beszélt a teljes őszinteségnek és emberiességnek ez a világszerte meghallgatott hangja” – hangsúlyozta Michael Müller.

Berlin „egy nagy írót gyászol”, és kifejezi együttérzését Kertész Imre családtagjainak, barátainak, ismerőseinek és pályatársainak – olvasható a főpolgármester közleményében.

A városvezető felidézte, hogy Kertész Imrét 2006-ban Berlin legmagasabb rangú elismerésével, az Ernst Reuter-emlékéremmel tüntették ki. Az irodalmi Nobel-díjas magyar író 2001-től 2012-ig élt a német fővárosban, a Berlini Művészeti Akadémia 2012-ben nyitotta meg a kézirataiból, leveleiből, naplóiból és egyéb dokumentumaiból álló archívumát.

A Pártok megemlékezései:

Fidesz: az író sokaknak segített a diktatúrák elnyomását feldolgozni és másokkal megértetni.
A nagyobbik kormánypárt frakciója közleményében azt írta, hogy tisztelettel búcsúznak Kertész Imrétől, és őszinte részvéttel osztoznak a család bánatában.

Úgy fogalmaztak, hogy az író a Nobel-díj megszerzésével a legnagyobb nemzetközi sikert érte el a magyar irodalomban.

„Ahogy Magyarország 20. századi történelmét, úgy az ő életét és életművét is a két szélsőséges diktatúra, a náci és a kommunista diktatúra alakította” – olvasható a közleményben.

A KDNP együttérzését fejezi ki a családnak
Együttérzését fejezte ki a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) a gyászoló családnak Kertész Imre halála miatt. A KDNP búcsúzik a Nobel-díjas Kertész Imrétől, aki a legnagyobb nemzetközi elismeréssel öregbítette a magyar irodalom hírnevét – írták az MTI-hez is eljuttatott közleményben.

LMP: az író műveivel hozzájárult a diktatúrák megértéséhez
Részvétét fejezte ki az LMP Kertész Imre családjának és hozzátartozóinak. Az író munkájával hozzájárult a jelenkori magyar történelem, különösen a két emberellenes diktatúra feldolgozásához, és így megértéséhez – áll a párt társelnök-frakcióvezetőjének csütörtöki, MTI-hez eljuttatott közleményében.

Az MSZP részvétét fejezte ki
Kertész Imre tovább él maradandó és nagyszerű műveiben – írta Tóbiás József, az MSZP elnöke. Úgy fogalmazott: Kertész Imre művei a humanizmus és az egyetemes erkölcs alapkérdéseihez adnak fogódzót „őszinte szembenézéssel, az emberi természetről kialakított mély filozófiai tudással”.

Az Együtt sok erőt kíván a családtagoknak
AKözleményükben azt írták: „Kertész Imre művészetével megújította a jelenkori regény műfaját, és óriási dicsőséget szerzett a magyar nemzet számára azzal, hogy kiérdemelte a Nobel-díjat”.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »