Kerry szerint van, ami olyan veszélyes, mint a terrorizmus

Az amerikai külügyminiszter szerint a klímaváltozás ugyanannyira veszélyes, ha nem még veszélyesebb, mint az Iszlám Állam és más szélsőséges csoportok.

John Kerry ezt Bécsben mondta pénteken egy nemzetközi környezetvédelmi konferencián. A klímaváltozás nem vonja magára annyira a közvélemény figyelmét, mint a terrorizmus, de szerinte ez a találkozó van olyan fontos, mint az, amelyet az előző nap tartottak Washingtonban az Iszlám Állam elleni harcról.

„Amit önök most itt végeznek, az ugyanolyan fontos, mert szó szerint megmentheti az életet ezen a bolygón” – jelentette ki.

Az értekezlet résztvevői a sztratoszférikus ózonréteg védelmét szolgáló 1987-es montréali jegyzőkönyvet aláíró mintegy kétszáz állam képviselői. A megállapodásban világszerte betiltották a magas légköri ózont lebontó klórozott és fluorozott szénhidrogén-vegyületek (cfc-k) gyártását, kereskedelmét és használatát. Eredményeként csökkent az Antarktisz fölött kialakult ózonlyuk mérete. A lyuk 2006 szeptemberében volt a legnagyobb.

A pénteki tanácskozás célja egy újabb vegyületcsoport, a hidroklorofluoro-karbonok (hcfc) betiltása, amelyek erősítik az üvegházhatást, vagyis a globális felmelegedést. Most csak egyeztetés folyik a tervről, az újabb megállapodást októberben, egy ruandai konferencián tervezik aláírni.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »