Kerry: Amerika mem hagyja cserben a szíriai népet

Az Egyesült Államok továbbra is a Szíriában dúló polgárháború megoldásán dolgozik, annak ellenére is, hogy Washington előző nap felfüggesztette a tárgyalásokat Oroszországgal a szíriai fegyvernyugvásról – jelentette ki John Kerry amerikai külügyminiszter kedden Brüsszelben.

“Nem hagyjuk cserben a szíriai népet, nem hagyunk fel a béketörekvésekkel, továbbra is azon leszünk, hogy véget vessünk ennek a háborúnak” – hangsúlyozta sajtótájékoztatóján az amerikai diplomácia vezetője.

“Továbbra is észszerű, fenntartható, kikényszeríthető és országszerte érvényes fegyvernyugvás megteremtésén fogunk dolgozni, és ez magában foglalja a szíriai és az orosz harci repülőgépek felszállási tilalmát a kijelölt területeken” – mondta.

Az Egyesült Államok hétfőn függesztette fel a fegyverszüneti tárgyalásokat Oroszországgal, mondván, hogy Moszkva nem tartja be a tűzszüneti feltételeket, főként, ami a humanitárius vonatkozású kötelezettségeket illeti.

John Kerry ennek kapcsán leszögezte, Washington célja a tárgyalások folytatásához szükséges feltételek megteremtése. Hozzátette, “Oroszország és Szíria pontosan tisztában van vele, hogy mit kellene ehhez tennie”.

Az amerikai külügyminiszter emellett élesen bírálta a Kreml azon “felelőtlen és mélységesen meggondolatlan” döntését, amelynek értelmében Oroszország támogatást nyújt Bassár el-Aszad szíriai elnöknek.

Kerry azzal vádolta Oroszországot, hogy szemet huny afelett, hogy az Aszad-rezsim hordóbombákat és klórgázt vet be a felkelők ellen, szerinte a “felperzselt föld taktikáját” alkalmazzák a diplomácia helyett. Úgy vélte, hogy ha Moszkva valóban békét szeretne, akkor másképpen viselkedne.

Sajtóértekezletén a tárcavezető a Brexit témájáról is beszélt, és felszólította az Egyesült Királyságot, hogy a kilépési tárgyalások során törekedjen a lehető legszorosabb viszonyra az Európai Unióval. Mint mondta, Európa egysége kiemelkedő fontosságú a transzatlanti kapcsolatok szempontjából, nincs helye az izolacionista politikának.

“A lehető legerősebb Európai Unióra és a lehető legerősebb Egyesült Királyságra, valamint a kettő közötti magas fokú integrációra, együttműködő kapcsolatra van szükségünk” – vélekedett Kerry, aki az “emberiség történelmének egyik legnagyobb sikertörténeteként” beszélt az EU-ról.

John Kerry a kedden kezdődött, kétnapos EU-Afganisztán konferenciára utazott Brüsszelbe, amelyen az uniós tagországok külügyminiszterei mellett Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár, Asraf Gáni afgán elnök, Jens Stoltenberg NATO-főtitkár és Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke is jelen lesz.

Rovatok: KülföldTelepülés: SzíriaCímkék: John Kerry, Egyesült Államok, Szíria, külföld, szíriai helyzet, szíriai konfliktus, szíriai polgárháborúForrás: 

MTI


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »