Kérjenek bocsánatot a fenyővágóhídért – Kampányban a néppárt

Kérjenek bocsánatot a fenyővágóhídért – Kampányban a néppárt

Tamás Sándor és Olosz Gergely kérjen bocsánatot a helyi közösségtől, amiért támogatták az osztrák Holzindustrie Schweighofer háromszéki megtelepedését – Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt országos elnöke erre szólította fel a két háromszéki politikust tegnap reggel azon a sepsiszentgyörgyi sajtóbeszélgetésen, amelyen jelen volt többek között Bálint József, az EMNP sepsiszentgyörgyi polgármesterjelöltje, Papp Attila kampányfőnök, Fazakas Péter megyeitanácstag-jelölt, Bács Benke László maksai polgármester is.

A rétyi fűrésztelep ügye akkor vetődött fel, amikor Maksa EMNP-s polgármestere sorolta a gondokat, az előző községvezetés által hátrahagyott „örökséget”, és kifogásolta, hogy Tamás Sándor, a megyei tanács elnöke a község egészét büntette, amiért nem RMDSZ-es polgármestert választottak. A Maksa és Sepsibesenyő közötti megyei útra egyetlen autó követ sem hoztak, a vízvezetési pályázatba olyan forrásra alapoztak, amelynek hozama elégtelen, a legelőket megkaparintották, az ott élőknek nincs hová kihajtaniuk állataikat – sorolta.

Tamás Sándor és Olosz Gergely Mircea Duşă román védelmi miniszter oldalán büszkén jelentette be a Holzindustrie Schweighofer rétyi beruházását, de most mindenki hallgat arról, hogy Rétyen ihatatlanná vált a vezetékes víz, a gyár kéményei ontják a füstöt, a tűzifa méterének ára 160 lejre nőtt – tette szóvá.

Szilágyi Zsolt azt mondta: Maksa jó példa arra, milyen eszközökkel próbálja az RMDSZ ellehetetleníteni politikai vetélytársait, tapasztalata szerint számukra még barátságtalanabb a környezet, mint négy évvel korábban volt. Tamás Sándor elszalasztotta annak lehetőségét, hogy demokrata politikus legyen – mondta. A Schweighofer kapcsán megjegyezte még: gyergyószéki kisvállalkozók, gáteresek is panaszolták, hogy az osztrák vállalat felnyomta a nyersanyag, a fa árát, így kilátástalan helyzetbe kerültek, ráadásul félő, hogy miután a sok kis vállalat bezárja kapuit, az árat ismét leverik, hogy olcsón tudják majd felvásárolni a fát.

Tragédia és katasztrófa lesz a beruházás vége – vélekedett a Néppárt elnöke, felvetve: mi a fontosabb az RMDSZ-nek, a nagytőke vagy az erdélyi magyarok érdekei? Szerinte Olosz Gergely volt felső-háromszéki szenátornak és Tamás Sándor megyeitanács-elnöknek bocsánatot kellene kérnie a helyi közösségtől amiatt, hogy Mircea Duşă volt védelmi miniszterrel az oldalukon támogatták az osztrák vállalat megtelepedését. Olosz Gergely már távozott, Tamás Sándor majd elmegy, a gyár viszont marad – mondta, utalva arra, hogy az RMDSZ volt felső-háromszéki szenátorát alapfokon elítélték.

Bálint József ironikusan jegyezte meg: az osztrák vállalat megtelepedése Tamás Sándor számára a próbája volt annak, hogy a háromszéki MPP fenyőjét is a fenyővágóhídra juttassa.

Farcádi Botond
Háromszék


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »