Kerítést építenek a horvátok Kiskőszegnél – náluk nem szárnyas kapu, hanem technikai akadály a neve

Kerítést építenek a horvátok Kiskőszegnél – náluk nem szárnyas kapu, hanem technikai akadály a neve

Sürgősen kerítést emelnek a horvátok Kiskőszegnél – írja a mai Jutarnji list az eszéki-baranyai rendőrség tájékoztatása alapján.

A horvát lap szerint a kiskőszegi határátkelőnél tegnap este 8 órakor állították le a forgalmat anélkül, hogy bejelentették volna a lépést. Emiatt feltorlódtak az autók a határon, ahová további rohamrendőröket vezényeltek. Habár a határ lezárását hivatalosan nem indokolták meg, a horvát közszolgálati tévé szerint erre azért volt szükség, mert a közelben migránsok gyülekeztek.

Időközben a horvát belügyminisztérium hivatalosan is megerősítette, hogy „technikai akadályt” emelnek a kiskőszegi határátkelőnél. Közleményük szerint erre azért volt szükség, hogy megakadályozzák az illegális határátlépést ezen a területen. Hozzátették: jelenleg nincs biztonsági fenyegetettség ezen az országrészen.

Fémkapu a hídon

Közben Ranko Ostojic, a horvát parlament belpolitikai és nemzetbiztonsági bizottságának elnöke kijelentette: az épülő kerítés nem jelent megoldást a migránsválságra – jelentette a HRT. A politikus szerint ezt bizonyítja Magyarország esete is, amelynek a törvényi szigorítás ellenére sem sikerült megállítania a migránshullámot.

A volt belügyminiszter hozzátette: ezt a problémát nem lehet megoldani az Európai Unió egységes politikája nélkül.

Két méter magas lesz

A Magyar Nemzet horvátországi forrása elmondta: Kiskőszegnél valójában most egy fémkaput építenek, mivel a hatóságok azt tapasztalták, hogy megerősödött Magyarország és Szerbia között az embercsempészet. Ő úgy tudja, egyedül Kiskőszegnél emelnek most „technikai akadályt”.

A horvát Vecernji list megtudta, hogy a kerítés ma délután már készen is lesz Kiskőszegnél, ami nem drótból van, hanem fémlemezből, és két méter magas. A kaput egyébként nem a kiskőszegi híd közepén emelik fel, hanem valamivel beljebb, a horvát oldalon.

Zombor az új irány

Arról, hogy a migránsok újabban a szerb-magyar horvát határ helyett inkább a zombori útirányt választják, a délvidéki Magyar Szó már a múlt héten beszámolt. A lapnak Ivan Gerginov, a menekültügyi főbiztos segédje akkor elmondta: míg korábban a migránsok Horgos majd Sid felé tartottak, most egyre többen mennek Zombor irányába.

A szakember jelezte: Zombornál lehet egy átjutási hely, ugyanis a szabadkai állomásról sokan Zombor felé utaznak utaznak tovább, vissza azonban már nem jönnek.

(MNO)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »