Kerítenek pénzt a gyedre – Bátorítanák a gyerekvállalást

Kerítenek pénzt a gyedre – Bátorítanák a gyerekvállalást

A kormány megoldást próbál keresni a parlament által megemelt gyermekgondozási díj (gyed) kifizetésére – ígéri Dacian Cioloş miniszterelnök, aki szerint azonban a gyermekvállalás serkentéséhez ennél jóval többre van szükség. A kormányfő kijelentésével arra utalt, hogy a honatyák a gyedtörvény módosításának szükségességét a természetes szaporulat növelésével indokolták. 

kismamak_2_b

Cioloş leszögezte, a cél elérése érdekében ennél tovább kell menni. „A fiataloknak óvodákra, lakásokra van szükségük. Remélem, hogy a parlament emlékezni fog erre a témára a választási kampány elteltével is” – hangsúlyozta a miniszterelnök a Facebook közösségi oldalon a kommentelőkkel folytatott párbeszéd során.

Amint arról beszámoltunk, a képviselőház döntéshozó testületként szerdán elfogadta azt a törvénytervezetet, amely értelmében két éven át kaphatja a korábbi fizetése 85 százalékának megfelelő gyermekgondozási díjat minden gyeden levő kismama vagy kispapa, eltörölték ugyanis mind a 3400 lejes, mind pedig az 1200 lejes plafonértéket.

Egyetlen megkötés, hogy a havi járandóság nem lehet kevesebb a bruttó minimálbér 85 százalékánál – a kormány által garantált legkisebb jövedelem május elsejétől nő 1250 lejre a jelenlegi 1050 lejről. Amennyiben viszont a szülő idő előtt vissza szeretne térni a munkába, a minimális juttatás felét kapja meg havonta úgynevezett visszailleszkedési pótdíjként. A fogyatékkal született kisdedet nevelő szülőnek eközben hároméves gyermeknevelési szabadság jár. Ikergyermekek esetében pedig havi járandóság összege a második gyermekkel kezdődően minden gyermek után a bruttó minimálbér 85 százalékával nő. A módosítás július elsejétől lép hatályba, amennyiben Klaus Johannis államfő kihirdeti azt.

Azt, hogy Klaus Johannis államfő ki fogja-e hirdetni a jogszabályt, nehéz lenne megmondani, a kormány azonban eredetileg nem támogatta az államkasszát megterhelő intézkedés elfogadását. A kabinet elsősorban azt kérte, hogy a parlament nevezze meg az erre felhasználható forrásokat.

A munkaügyi tárca szerint a gyed felső határának eltörlése idén 210 millió lej többletkiadást jelent a büdzsének, jövőre pedig a többlet már 850 millió lejre emelkedhet. Jelenleg ugyanis 176 ezer szülő jogosult gyedre, közülük 138 ezren kapnak 600 és 1200 lej közötti támogatást, csaknem 40 ezren pedig – akik az első év után visszamentek dolgozni – a gyerek kétéves koráig havi 500 lejes „visszailleszkedési” segélyben részesülnek.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »