Kereszttűzben a metróügyben visszalövő Tarlósék

A 3-as metró felújítása késedelmének egyetlenegy eleméért sem hibáztatható a főváros, és teljességgel elfogadhatatlan, hogy egyes kormányzati körök időhúzó lépései miatt az ellenzék életveszéllyel riogassa a budapestieket – jelentette ki lapunknak Tarlós István. Úgy tűnik, a fidesz–KDNP-s főpolgármester és a teljes budapesti városvezetés kereszttűzbe vagy harapófogóba került, s most a kormánypártok a tenderek visszavonása ügyében az érdekköreiknek nem megfelelő döntések miatt „bosszút állnak”.

A fővárost most törvényekkel akarják ellehetetleníteni. A parlament várhatóan december 6-án szavaz a Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter által benyújtott, „a közlekedéssel összefüggő egyes törvények módosításáról”. A javaslat 30. paragrafusában a vasúti törvényt egészítenék ki egy újabb szabállyal: közforgalmú vasúti járművek biztonságos üzemeltetésével közvetlenül összefüggő műszaki adatokat harminc évig, de akár az érintett vonal üzemidejének a végéig is titkosíthatják, „ha az adat megismerése Magyarország nemzetbiztonsági érdekeit vagy a bűncselekmények megelőzéséhez fűződő érdekeit veszélyezteti”. Ennek alapján az adatkezelő, a 3-as metró esetében a BKV csak a belügyminiszter véleményének kikérésével dönthet az adatkérelmi igényekről.

– Elfogadhatatlan és felháborító, ha a metróvonal műszaki állapotával kapcsolatos információkat titkosítanák – szögezte le lapunknak Tokody Marcell (Jobbik) fővárosi képviselő. Emlékeztetett: november 11-én közérdekűadat-igényléssel fordultak a BKV-hoz az ügyben. A BKV – adatgyűjtésre hivatkozva – a jogszabályi határidő meghosszabbítását kérte, és legkésőbb december 11-éig ígértek választ, amit lehet, hogy már meg sem kaphatnak.

Tarlós István lapunknak azt mondta: ő semmit nem akar és nem is enged titkosítani a 3-as metró állapotáról. – A budapestieknek joguk van tudni, hogy min utaznak. Az adatok titkosítása alapozná meg igazán a rémhírterjesztést, amit tegnap a DK ismét megtett – tette hozzá a főpolgármester.

Előzőleg Gy. Németh Erzsébet DK-s, korábban MSZP-s fővárosi képviselő életveszélyesnek nevezte a 3-as metrót, és felújítása érdekében, akárcsak korábban a Jobbik, aláírásgyűjtést indított.

A kormánypárti vezetésű Budapestet maguk a kormánypártok is „leckéztetik”, s egy az Országgyűlés fidesz–KDNP-s többsége által elfogadott törvény szerint tegnapi hatállyal állami kézbe vették az eddig a fővárosi önkormányzat tulajdonában álló Erzsébet teret, a park fejlesztését és karbantartását pedig az V. kerületre bízták.

– Velünk erről senki sem egyeztetett, furcsálljuk a döntést – jegyezte meg a főváros vezetése nevében Tarlós István főpolgármester, aki nem először kap a sajátjaitól: bár az agglomerációs közlekedésben a kormány ragaszkodott a hév visszavételéhez, a BKV hosszú távú finanszírozását a mai napig sem oldották meg.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 12. 02.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »