Keresztény nevelés és sok színes program a perbetei „Napraforgó“ óvodában

Keresztény nevelés és sok színes program a perbetei „Napraforgó“ óvodában

Tavaly augusztus 23-án ünnepélyes keretek között adták át a perbetei Napraforgó Bölcsődét és Óvodát, amely a magyar kormány Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Programja keretében, a Perbetei Református Egyházközségnek nyújtott 352 millió forintos támogatásból másfél év alatt felépült, és korszerű berendezéssel gazdagodott. A minden év májusában esedékes óvodai beíratás idején a működéséről és az újabb ovisok toborzásáról érdeklődtünk Juhász Tímea megbízott igazgatótól.

Miután az óvoda mindkét csoportszobáját szépen berendezték, szeptember 2-án korszerű játékokkal, interaktív lehetőségekkel és egy óriási plazma TV-vel is várták a gyermekeket.

„Jelenleg 16 kicsivel egycsoportos óvodaként működünk, a bölcsőde megnyitására később kerül sor. Bízunk abban, hogy folyamatosan benépesül az ovink, ahol később majd két csoportot nyithatunk. A helyzetünket nehezíti a tény, hogy egy másik perbetei épületben önkormányzati fenntartású, külön igazgatóságú, 2-2 osztályos magyar és szlovák óvoda is van“ – mondta el Juhász Tímea, aki megbízott óvodaigazgatóként végzi a feladatait.

Úgy véli, hogy a „Napraforgó“ a családok számára nem csak azért lehet jó választás, mert tetszetősen felszerelt, új épületben működik, hanem azért is, mert a kolléganőjével, Pinke Gabriellával együtt igyekeznek vonzó tartalommal megtölteni az óvodát.

Egyházi intézményként nagy hangsúlyt helyezünk a keresztény kultúra, az Isten-hit éltetésére és természetesen, a magyarságtudat és a magyar kultúránkhoz, anyanyelvünkhöz fűződő viszony erősítésére. A tevékenységünk során olyan innovatív módszereket alkalmazunk, amelyek tartalmazzák a projektpedagógia elemeit.

Mindketten folyamatosan továbbképezzük magunkat: a munkatársam is magiszteri tanulmányokat végzett, én pedig újabban, a munkavégzés mellett a Selye János Egyetem Református Teológiai Karának diakónus-missziológus-képzésében veszek részt. Úgy gondoljuk, hogy minden új ismeretet, tapasztalatot kamatoztathatunk a gyakorlatorientált munkánk során – a környező világ konkrét tevékenységek általi megismerésére összpontosítva. Például a gyümölcs- és zöldségféléket nem csak képekről akarjuk megismertetni a kicsikkel, hanem egy ovikert létesítését tervezzük, ahol a gyerekekkel együtt fogunk kertészkedni, ekképp új élményekkel is gazdagítva őket“ – fejtette ki az igazgatónő.

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy a családoknak nem kell-e többet fizetniük az egyházi óvodai ellátásért, mint amennyit az önkormányzati oviban fizetnének.

„Nálunk is ugyanannyit, havi 7 eurót kell fizetniük egy-egy gyermek után, mint az önkormányzati ovikban. Bár már folyamatban van a saját konyhánk beindítása, egyelőre nálunk csak kiadó konyha üzemel, vagyis az ételeket a községi iskolakonyháról kapjuk – drágábban, mint amennyiért azt az önkormányzati óvodába járó kicsik kapják. A református egyház azonban az 1,44 eurós különbözetet kompenzálja, így a napi 2,75 eurós kosztért a mi ovisainknak is csak 1,31 eurót kell fizetniük“ – árulta el az interjúalanyunk.

Hírdetés

Majd az óvodaigazgató hangsúlyozta: teljes erőbedobással készültek a május 5-én 15-18 óra között megvalósult Óvodába kukucskáló elnevezésű, nyílt családi napjukra. Annak során az érdeklődő családok körülnézhettek az óvodaépületben, megismerkedhettek az egész éves tantervükkel és a pedagógiai módszereikkel, az apróságokat pedig az ugrálóvárral, trambulinnal, csúszdával, óriás buborékkal és nem utolsó sorban lélekemelő énekekkel, játékokkal érkező, budapesti Napraforgók evangelizációs játszóház munkatársaival együtt szórakoztatták.

Arra is törekszünk, hogy tevékeny közösséggé kovácsoljuk a szülőket és az óvoda munkatársait. Hisszük, hogy csak egymás oltalmában, széthúzás helyett egységben érhetünk el eredményeket. Örvendetes, hogy a szülők is egyetértenek velünk, állandóan kérdezgetik, hogy miben segíthetnek nekünk. Például e családi napunkra is süteményeket, pizzát, pogácsákat készítettek, üdítőket hoztak, csatlakoztak a közös énekléshez. Tudatosítva, hogy a saját érdekük is minél kellemesebbé, tartalmasabbá tenni a gyerkőcök ittlétét“

– magyarázta a továbbiakban Juhász Tímea, aki a jelenlegi ovisokat és a környező településeken élő kisgyermekes családokat is meghívta az eseményre.

Hozzátette: annak keretében került sor Az én családom című összmagyar rajzpályázatuk ünnepélyes eredményhirdetésére. A 3-4, illetve 5-6 évesek számára külön kategóriában meghirdetett versenybe 22 felvidéki, magyarországi és erdélyi településről mintegy 130 pályamunka érkezett, s több díj talált gazdára.

„Nem csak a rajzpályázatunkba kapcsolódtak be más községekben élő kicsik, hanem közülük többen már a mi óvodásaink. Újabb érdeklődőink vannak Érsekújvárból és Kürtről is, akiket szintén – a felekezeti hovatartozásukra való tekintet nélkül – szívesen látunk. Azért is, mert az aktuális demográfiai mutatóink nem túl kedvezőek… Akik nem tudtak eljönni a beíratás nyitányának számító, csalogató rendezvényünkre, május 31-ig bármikor bekopogtathatnak hozzánk, tárt karokkal várjuk őket” – magyarázta.

Szóra bírtuk az egyik anyukát, Mónikát is, aki a kisfiát a férje beleegyezésével, szintén a „Napraforgóba“ íratta be.

Abban mindig biztosak voltunk, hogy magyarként, magyar iskolai végzettséggel az utódainkat is magyar óvodába, iskolába íratjuk be. Mivel a férjem katolikus, én pedig református, hívő ember vagyok, illetve a fiunk is református, ezért az egyházi óvoda választása is természetes volt számunkra.

E döntésünket részben az is indokolta, hogy a sógornőm ebben az óvodában dolgozik, és csupa jót mesélt arról, illetve az itteni óvónőkről. Vonz minket a szépen felszerelt, mutatós épület is, amelyben érdekes, változatos programokkal színesítik a gyerekek életét. A családi napon a fiunk a már iskolába járó testvérével együtt nagyon jól érezte magát, a kicsik és a szülők sem unatkoztak. Míg mi elbeszélgettünk egymással és az óvónőkkel, a csemetéink élvezték a szabadtéri attrakciókat, programokat. A nagyobbak a kézműves foglalkozásokba is bekapcsolódtak. Voltak köztünk olyan kisgyermekes családok, amelyek nagyon várják a bölcsőde megnyitását, mert helyben más bölcsőde sem működik” – mondta el Mónika.

Hozzátette: a kisfia születési évében kevesen látták meg a napvilágot, őket már ismerik, hiszen a péntekenként 9 órától az oviépületben működő baba-mama klubban is szoktak találkozni velük. „Akkor ugyanis az óvodaigazgató zenés-játékos Ringató-foglalkozásokat tart a 0-3 éves picik és a szüleik számára, ezzel is kedvet ébresztve az ovis élet iránt. Mindent megtesznek a „Napraforgóba“ járó kicsik számának gyarapítása és a megfelelő nevelésük-oktatásuk érdekében“ – szögezte le végül az anyuka.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »