Keresztbe tehet Tarlósék tervének a GVH

A városnéző buszok piacának monopolizálása bántja a hivatal szemét.

A GVH elnökhelyettese levélben figyelmeztette Tarlós Istvánt, hogy nem lenne szerencsés korlátozni a versenyt a városnéző buszok piacán – írja a Világgazdaság. A  főváros tervei szerint 2017-től a jelenleg négyszereplős piacot egyszereplőssé tennék húsz évre. Ez a versenyhivatal elnökhelyettese szerint azt eredményezheti, hogy „vesenyjogilag nem megfelelő modellt vezetik be, és ennek megfelelően semmissé válhat a megkötött szerződés”.

A figyelmeztetés ellenére Budapest vezetése július 22-én kiírta a húszéves monopóliumról szóló koncessziós tendert. Tarlósék szerint a szabályozásra azért van szükség, mert eddig gyakorlatilag nem volt semmi ilyen.

A nyílt pályázatra augusztus 22-ig lehet jelentkezni 8 millió forint ajánlati biztosíték fejében, ám elég szigorú feltételeket szabtak a pályázóknak: nem tehet ajánlatot olyan vállalkozás, amelynek az utolsó három lezárt üzleti évben a mérleg szerinti eredménye egynél többször negatív volt, a teljes nettó árbevétele pedig nem érte el az 1,2 milliárd forintot, ugyanakkor lehet konzorciumban is pályázni – írják.

Ezeknek a feltételnek egyedül a City Tour Hop on Hop off Kft. felel meg, amelynek nettó árbevétele az elmúlt három évben összesen 1,6 milliárd forint volt. „A részben azonos érdekeltségbe tartozó Mr. Nilsz és Program Centrum közös pályázatot adnak be” – nyilatkozta a Világgazdaságnak Toldi Annamária, a Program Centrum Kft. ügyvezetője. A londoni Big Bus Ltd. tulajdonában lévő City Sightseeing Kft. önmagában szintén nem felel meg a pénzügyi kritériumoknak, de az anyavállalat igen.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »