Keressük Isten gondviselését! – Gájer László személyes hangvételű videoblog-üzenete (6. rész)

Keressük Isten gondviselését! – Gájer László személyes hangvételű videoblog-üzenete (6. rész)

Gájer László, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Karának tanszékvezető egyetemi tanára szerkesztőségünk megkeresésére személyes hangvételű videobloggal szólítja meg a híveket a járvány idején: olyan kérdésekről elmélkedik, amelyek ebben a nehéz időben reményt adnak, segítenek befelé tekinteni, ugyanakkor kitekinteni a bezártságunkból.

Hogyan bontakozhat ki rajtunk keresztül Isten akarata a járvány idején? Mire hív Isten, hogy termékeny legyen ez az idő? Gájer László szentírási részeket, gondolatokat ajánl elmélkedésre, hogy Isten akarata valóban tevékeny legyen bennünk egy olyan időszakban, amikor nagyon kevés lehetőségünk van a látható tevékenységre.

Ez alkalommal egy vendéget is hívott Gájer László: Riesz Domonkost, az esztergom-budapesti főegyházmegye ötödéves papnövendékét, aki ebben a rendkívüli helyzetben vár a diakónusszentelésre. „Mintha úgy lenne advent, hogy nem tudjuk, mikor lesz karácsony” – fogalmazott Domonkos, hiszen a júniusi szentelés időpontja is bizonytalanná vált.

Gájer László elmondta: eleinte nehezen találta meg a helyét, kizökkentette ez az egész helyzet, az átállás az online oktatásra. Ahhoz is idő kellett, hogy megtalálják a kapcsolattartás megfelelő csatornáit, hogy összetartsák a közösséget. De mára, jó pár hét elteltével talán mindannyian kezdjük megtalálni a csend mikéntjét.

Riesz Domonkos egy lelkiolvasmányát idézte, amiben éppen arról volt szó, hogy próbáljuk élni az életünket a normál kerékvágásban, de mindig jön valami esemény, nehézség, ami kizökkent minket. Lehet, hogy az életünket igazán ezek a kizökkenések jelentik? Mert az ezekre adott igazi válaszaink során egyre inkább önmagunkká válunk, azzá, akinek Isten megálmodott minket. A csend is ilyen: mindig van valami zavaró tényező, de ha ezeket nem kirekeszteni próbálom, hanem válaszolni rájuk, akkor egy sokkal mélyebb csendre tudunk eljutni.

Hogyan éljük meg a mostani időszakban az imádságot? „Hiába állt meg minden körülöttünk, annyi minden megváltozott, annyi minden felbolydult, hogy úgy éreztem, a lelkem lemaradt” – fogalmazott Gájer László. Számára inkább a bezártság második fele hozta meg az ima gyümölcsét; ami viszont már egy nagyon tiszta, mély tapasztalat, amelyet szeretne elvinni a járványt követő időszakra is.

Hírdetés

A szükségállapot eleinte egy ideiglenes helyzetnek tűnt, de aztán kiderült, hosszabb időről van szó. Domonkos ezt úgy fogalmazta meg: kiderült, sok mindenről le kell mondani a következő hónapokban, de feltárultak belső lehetőségek.

Talán elég az, hogy ezt az időszakot megélem, átélem Istennel, és a mindennek a tanulságai lesznek az igazi gyümölcsök. „Nem véletlenek sorozata az életem, hanem egy sodrás, egy folyam, és ha erre rá tudom bízni magam, ha megtalálom benne a helyemet és Istent, akkor Isten közelében tudok maradni.”

A beszélgetés végén Gájer László arra buzdított: keressük Isten gondviselését és ápoljuk a személyes csendünket, a személyes imádság lehetőségét. Felajánlotta: azoknak, akik nézik ezt a videót, hordozni fogják az imaszándékaikat.

A hatodik videót jelen írással egy időben közreadjuk. A videók heti rendszerességgel, hétfőn este lesznek elérhetők a Magyar Kurír YouTube-csatornáján.

Fotó: Merényi Zita 

Magyar Kurír
(sza)


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »