Keresik a legszebb dalt

Keresik a legszebb dalt

Második alkalommal hirdeti meg a Legszebb Erdélyi Magyar Dal versenyt az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület Ifjúsági Szervezete (EMKISZ) és a Gitár East Egyesület.

0legszebbdal4_bTamás Csilla, az EMKISZ megbízott elnöke a Krónikának elmondta, az idei pályázati kiírásban az az újdonság, hogy csak az elmúlt egy évben (2015. június 15-e után) született dalokkal lehet benevezni. Hozzáfűzte, a szabályok egyébként ugyanazok, mint tavaly. Szeptember 30-áig lehet jelentkezni, egy zenekar legfeljebb három dalt küldhet be, ezek kizárólag saját dalok lehetnek, plagizálni tilos, és feldolgozásokat nem fogadnak el. Fontos, hogy a dal szövegének magyar nyelvűnek kell lennie, ugyanakkor a dalszöveg nem lehet gyűlöletkeltő, uszító.

Tamás Csilla azt is elmondta, tavalyhoz képest előreléptek a kiosztható díjak terén is. Ezúttal több fesztiválon tudnak fellépési lehetőséget biztosítani a zenekaroknak. Ezenkívül idén több hangstúdió vállalta, hogy beszáll a tehetséges zenészek díjazásába, így értelemszerűen több zenekarnak is lehetősége nyílik arra, hogy professzionális stúdiófelvételeket készítsenek.

Hozzáfűzte, még folynak az egyeztetések, de azon dolgoznak, hogy Kolozsvár mellett más városokban is bevonjanak stúdiókat a kezdeményezésbe, hogy ne kelljen egy-egy felvétel kedvéért feltétlenül a kincses városba utazniuk a székelyföldi vagy partiumi zenekaroknak. Szintén újdonságnak számít, hogy a díjkiosztó gála beharangozó rendezvényeként októberben a tavalyi győztes zenekarok kétalkalmas mini-koncertsorozaton mutatják meg tehetségüket a kolozsvári közönségnek.

A dalverseny első kiírására egyébként huszonhárom zenekar nevezett be összesen 46 dallal. A Legszebb Erdélyi Magyar Dal 2015 címet a Bagossy Brothers Company Elviszlek című száma nyerte el. A zeneka­rok stúdiófelvételeket, tv-felvételeket, koncert-, illetve fesztiválfellépéseket nyertek országhatáron innen és túl. Idén a zsűri négy tagból áll: André Ferenc slammer, Balázs Imre József irodalmár, Sántha Zsuzsanna énekes és Zilahi Csaba műsorvezető dönt a legszebb dalról. A gálaestnek és a díjkiosztónak a kolozsvári Bulgakov & Macskaház ad otthont november 12-én. Szintén az irodalmi kávéházban rendezik majd a tavalyi díjazott zenekarok ráhangolókoncertjeit.

Mint az a dalverseny honlapján is olvasható, a vetélkedő célja, hogy magyar nyelvű, saját szerzemények írására és előadására bátorítsa az erdélyi zenekarokat. A szervezők emellett szeretnék lehetőségeikhez mérten felkarolni azokat az együtteseket, amelyeknek még nem volt lehetőségük kilépni a világba, hogy megmutassák a tehetségüket a nagyközönségnek.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »