Keresik a bolsevik haláltáborhoz köthető emlékeket – itt „csak” háromezer magyart gyilkoltak meg…

Keresik a bolsevik haláltáborhoz köthető emlékeket – itt „csak” háromezer magyart gyilkoltak meg…

Konferenciát és a tervek szerint kiállítást rendeznek az 1944-45-ben a szegedi Csillagbörtönben működő hadifogolytáborról, a szervezők túlélők és hozzátartozók jelentkezését várják – tájékoztatta a Csongrád Megyei Kormányhivatal az MTI-t.

Magyar Menedék - Ősmagyar

A közlemény szerint a Szegedi Fegyház és Börtön történetének kutatásakor kiderült, hogy a Vörös Hadsereg 1944 szeptemberétől 1945 májusáig hadifogolytábort tartott fenn az épületben. A táborban a szegényes élelmezés, a rossz közegészségügyi helyzet, az embertelen körülmények és bánásmód miatt több mint háromezren vesztették életüket. Az intézet falain belül őrzött hadifoglyok száma meghaladta a tizenkétezret. A hadifogolytábornak még nincs emlékhelye Szegeden.

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága, valamint a Szegedi Fegyház és Börtön – a megyei kormányhivatallal, a megyei levéltárral és a Szeged-Csanádi Egyházmegyével együttműködésben – őszre a szovjet hadifogolytáborral foglalkozó emlékkonferenciát készít elő. Az esemény egyúttal a táborban ártatlanul fogva tartott, illetve elhunyt áldozatok emléke előtti tiszteletadásra is szolgálna.

A hadifogolytábor történetének, a korszak hiteles bemutatásának érdekében a szervezők kérik azokat a túlélőket, hozzátartozóikat, vagy az ügyet egyébként segíteni szándékozókat, hogy a birtokukban lévő tárgyi, okirati vagy fénykép-emlékeket juttassák el Szegedi Fegyház és Börtön címére.


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »