Kerék-Bárczy: Új baloldali erő a láthatáron

Fél éven belül új politikai erő jelenhet meg – mondta lapunknak a DK-t tegnap elhagyó Kerék-Bárczy Szabolcs. A politikus szerint az ellenzéknek mérsékelt értékrendet és ahhoz hű stratégiát kell kialakítania, utána lehet szó szervezet létrehozásáról. Kerék-Bárczy szavai egybecsengenek azokkal az értesüléseinkkel, miszerint a baloldali pártjaikban csalódott politikusok új erő felépítésén dolgoznak.

Most a fejünkben és a szívünkben épül az elhatározás, de hamarosan megtaláljuk az együttműködés új formáját is – fogalmazott lapunknak Kerék-Bárczy Szabolcs, a Demokratikus Koalícióból tegnap kilépett politikus. Távozását a párt elnökségi ülésén tegnap jelentette be, miután feloldhatatlan véleménykülönbségek alakultak ki közte és a párt vezetése között. A korábban MDF-es színekben is politizáló Kerék-Bárczyt egy újabb politikai erő megjelenéséről kérdeztük. Lapunk értesülései szerint ugyanis egyre több ellenzéki politikusban érlelődik a felismerés, hogy a baloldali vagy a baloldalra sodródott pártokban már nemcsak a 2018-as választásokkor, hanem hosszabb távon sem látnak perspektívát.

– Nem két év múlva, fél éven belül meg kell találnunk az együttműködés új formáját – folytatta kérdésünkre Kerék-Bárczy. Szerinte 2018-ban a demokratikus politikai ellenzéknek győznie kell.

Hírdetés

Nincs más lehetőség, mint hogy nyerjenek azok az emberek, akik nem tagjai a nemzeti együttműködés bűnszövetkezetének – tette hozzá. Kerék-Bárczy arról nem tudott nyilatkozni, konkrétan milyen együttműködési formában nyilvánulna meg az új ellenzéki politikai erő. Mint mondta, elsőként le kell fektetni az értékrend alapjait, majd megállapodni a stratégiai kérdésekben.

– Hajlamosak vagyunk túlértékelni a szerkezeti és személyügyeket, miközben a politikai tartalomról kevesebb szó esik – folytatta Kerék-Bárczy. A politikus által vázolt tartalmi kérdések mindenesetre kísértetiesen hasonlítanak a lapunknak korábban nyilatkozó, pártjukból kikacsingató ellenzékiek véleményére. Meglátásuk szerint a Fidesz politikai alternatívája csak olyan közösség lehet, amely felül tud emelkedni a hagyományos bal-jobb törésvonalon. Ahogy Kerék-Bárczy fogalmazott: „belekocsonyásodunk az idióta bal-, jobboldali felosztásba”, miközben a demokratikus oldal nem tud kiszakadni Orbán bűvköréből. A politikus szerint ugyanis a Fidesz szándékosan kényszeríti több kérdésben is szélsőséges retorikára a „demokratikus” pártokat is, ennek következtében a politikai középen vákuum tátong. Pedig rengeteg, magát tisztességes konzervatívnak, szociáldemokratának meghatározó ember tartozik ide – mondta a politikus.

A beszélgetésből az is kiderült, Kerék-Bárczy véleménye szerint a „demokratikus ellenzék” stratégiája is a mérsékelt közép gondolatiságára kell hogy épüljön. – Egyáltalán nem olyan mély a konzervatív, liberális, szociáldemokrata gondolkodású emberek között a szakadék, mint amennyire ezt a kormány igyekszik belénk sulykolni – folytatta, amivel a politikus szintén megerősítette lapunknak az ellenzéki szerveződésről kapott értesüléseit. Információink szerint az új politikai közösségben gondolkodó ellenzékiek a hazai pártpalettán valóban hiányzó, konzervatív–liberális ideológiát képviselnének.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 09. 02.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »