Kérdéses a vásárhelyi Bethlen-szobor helye

Kérdéses a vásárhelyi Bethlen-szobor helye

Nem láttamozza a marosvásárhelyi városháza jegyzője, Andrei Mureşan a magyar tanácsosok határozattervezetét, amelynek értelmében Bethlen Gábor szobrát a főtéren helyeznék el.

filharmonia_2_bA szobortervek terén sincs még végleges döntés

Soós Zoltán ötletgazda szerint Dorin Florea polgármester a harmóniára hivatkozva akarja kiszorítani az erdélyi fejedelem szobrát. Peti András alpolgármester az RMDSZ-es marosvásárhelyi tanácsosok nevében nyújtott be határozattervezetet, amelyben azt kéri, hogy a szabad királyi városi cím elnyerésének 400. évfordulója alkalmából a város állíttasson szobrot a cím adományozójának, Bethlen Gábor fejedelemnek.

Pénz van, a helyszín még bizonytalan

Azt is kérték, hogy az emlékművet a főtérre, a Baross Gábor (Horea) utcai betérővel szembeni parkban állítsák fel, megjelölve, hogy a szobor talapzata maximum 18 négyzetmétert fog elfoglalni. A főtéri helyszínt tartalmazó határozattervezetet benyújtották az iktatóba, és az utóbbi tanácsüléseken többször is kérték napirendre tűzését.

Ahhoz, hogy napirendre tűzzék, és a szakbizottságokban tárgyaljanak róla, a városháza jegyzőjének, Andrei Mureşannak az aláírására is szükség van. Az idei költségvetés-kiegészítés megszavazásakor pénzt is jóváhagytak a szobor helyszínének kialakítására, és az alkotás kivitelezésére. Az RMDSZ szoborpályázatot hirdetett, a szakmai zsűri pedig kiválasztotta a két legjobb tervet. Végleges döntést három hónap múlva hoznak.

Jegyző: nem felel meg a törvényes előírásoknak

A marosvásárhelyi polgármesteri hivatal honlapján az elmúlt hétvégén jelent meg a májusi határozattervezetek között az említett, az RMDSZ-es tanácsosok által benyújtott irat és a városháza jegyzőjének véleményezése. Andrei Mureşan megjegyzi, hogy a februári tanácsülésen már született egy határozattervezet, amely arról szól, hogy a Bethlen Gábor-szobrot a vár közelében helyezik el.
Mint arról beszámoltunk, a február 26-ai ülésen napirenden szerepelt az Erdélyi iskola íróinak állítandó szoborcsoportról szóló határozattervezet, a szavazás előtt állt fel Soós Zoltán frakcióvezető, és kérte, hogy Bethlen Gábornak is állítsanak emlékművet. Ezt a javaslatát elfogadták.

A jegyző véleményezésében rámutat: „a főtéri helyszínnel kapcsolatban nyilvánvaló, hogy a városi területrendezési terv (PUG) szerint a zöldövezetek besorolását nem lehet megváltoztatni, területüket nem lehet csökkenteni. Bármilyen beavatkozás a zöldövezetekbe előzetes szaktanulmány meglétét feltételezi. A 2006-os törvény értelmében a köztéri szobrokat a törvényes előírások betartásával lehet elhelyezni, felállítása városi építkezési engedélyhez kötött, illetve a szakminisztérium és a kihelyezett intézményeinek beleegyezésére is van szükség. A benyújtott, a főtéri helyszínt tartalmazó határozattervezet nem teljesíti a fent felsorolt követelményeket, így nem lehet láttamozni.”

Kell az elvi beleegyezés

Soós Zoltán, a Maros Megyei Múzeum igazgatója, a Bethlen Gábor-szobor felállításának ötletgazdája lapunknak elmondta, hogy a városháza jegyzőjének érvelése nem állja meg a helyét, hiszen ahhoz, hogy a szakminisztériumtól, a műemlékvédelmi hatóságtól vagy a polgármesteri hivataltól engedélyt kérhessenek, szükség van egy elvi beleegyezésre a helyszínre vonatkozóan.

„A sorrendet be akarjuk tartani, ez azt jelenti, hogy lesz egy elvi beleegyezés a szoborállításról, utána beszerezzük az engedélyeket. Peti András alpolgármester egyeztetett a jegyzővel, s ennek nyomán be fog nyújtani egy második variánst, amelyben leszögezzük, hogy helyszínváltoztatást kértünk: nem a vár mellé, hanem a főtéren szeretnénk felállítani a szobrot. Remélhetőleg, ezt a változatot láttamozza” – mondta derűlátón Soós.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »