Kérdés-felelet formában összegyűjtöttük az iskolanyitással kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat

Kérdés-felelet formában összegyűjtöttük az iskolanyitással kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat

Nyitókép: TASR

Hét napnál nem régebbi koronavírus-teszttel és reszpirátorral április 19-től, majd április 26-tól az összes alapiskolás diák visszatérhet az iskolapadba.

Kérdés-felelet formában összegyűjtöttük az iskolanyitással kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

Április 19-től, hétfőtől a nyolcadikosok és kilencedikesek térhetnek vissza az iskolapadba.

Április 26-tól az iskolák a regionális COVID-automata szerint fognak működni. A járásokban az egyes évfolyamokat az adott járás járványügyi helyzete alapján fogják megnyitni.

A fekete járásokban április 26-tól csak az óvodák és az alsó tagozatok lehetnek nyitva.

A bordó járásokban az óvodákon és az alapiskolák alsó tagozatai mellett megnyitják az alapiskolák nyolcadik és kilencedik osztályait is. Egyéni oktatás szintjén megnyitnak a szabadidőközpontok, a nyelviskolák és a tanácsadói központok is.

A piros járásokban az alapiskola egész felső tagozata visszatérhet az iskolapadba, illetve a nyolcosztályos gimnáziumok első négy évfolyama is.

A rózsaszín járásokban megnyithatnak a középiskolák is, de a rájuk vonatkozó szabályok egyelőre még nem ismertek.

Az egészségügyi tárca keddenként mutatja be az egyes járások színét, amelyek a következő héten hétfőn lépnek érvénybe. Az április 13-i sajtótájékoztatóból például kiderült, hogy április 19-től egyetlen járás sem lesz fekete színű.

Ezenkívül az oktatásügyi tárca a weboldalán egy interaktív online térképet is közzétesz, ahol egyértelműen meg lesz jelölve, hogy az egyes járásokban mely oktatási intézményeket nyitották meg.

Hírdetés

Igen, a nyolcadik és kilencedik osztályba, illetve később az első felső tagozatra csak azok a diákok térhetnek vissza, akiknek hét napnál nem régebbi negatív koronavírus-tesztjük van. A hét napnál nem régebbi teszt a járás színétől függetlenül is érvényes. A hét napnál nem régebbi tesztre az egyik szülőtől is szükség lesz.

Az alsó tagozatos diákoknak továbbra sem kell teszt, viszont az egyik szülőnek az ő esetükben is szükség van tesztre.

Az alapiskolák felső tagozatain a szülők érdeklődése alapján gargalizálós teszteket rendeltek az iskolák. Nagyon pontos tesztekről van szó, amelyeket a laboratóriumokban PCR-metódussal értékelnek ki.

Az értékeléskor nem individuálisan vizsgálják ki a gyerekektől levett mintát, hanem összeöntik őket. Amennyiben kiderül, hogy a közös mintából valaki pozitív, akkor a gargalizálós mintákat egyenként is kiértékelik.

A gargalizálós tesztek nem kötelezőek. Amennyiben a diákok negatív PCR- vagy antigéntesztet mutatnak fel, az iskola az is elfogadja.

A szülők SMS-ben vagy e-mailben kapják meg a gyermekük gargalizálós tesztjének eredményét. Amennyiben a szülőnek pozitív teszteredményről adnak hírt, azonnal tájékoztatnia kell az iskolát.

Az iskoláknak készített kézikönyv szerint a gargalizálós tesztek eredményét 72 órán belül le kell küldeni a laboratóriumokból. A tárca szerint a nyolcadikosokat és a kilencedikeseket először április 15-én és 16-án tesztelhetik le.

Amennyiben a diák vagy a szülő nem tesztelteti le magát, a diák nem mehet iskolába.

Az alsó tagozatos diákoknak nem kell sem szájmaszkot, sem reszpirátort viselni, de az orr és a száj eltakarása az ő esetükben is ajánlott.

A felső tagozatos diákoknak, az ötödik évfolyamtól kötelező a reszpirátor viselete.

Igen, a gyerekek járhatnak ebédre és a napközik is nyitva lesznek.

A művészeti alapiskolák individuálisan most is oktathatják a diákokat. Az énekórák és a fúvós hangszereken való játék azonban továbbra is tilos. Április 26-tól a rózsaszín járásokban már csoportos oktatásra is lehetőség lesz.

SME/Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »