Kérdés-felelet formában összegeztük a legfontosabb tudnivalókat a kijárási tilalommal kapcsolatban

Kérdés-felelet formában összegeztük a legfontosabb tudnivalókat a kijárási tilalommal kapcsolatban

Nyitókép: Pixabay

Összegeztük a legfontosabb tudnivalókat, amelyek október 24-től, szombattól érvényesk a Szlovákiában élő polgárokra.

Meddig érvényes a kijárási tilalom?

A kijárási tilalom október 24-től (szombat) november 1-jéig (vasárnap) érvényes. Az országos tesztelés első fázisának lezajlása után további két hét hétig lehet érvényben a kijárási tilalom. Technikai okok miatt erre fokozatosan kerül sor.

Mi engedélyezett a kijárási tilalom alatt november 1-jéig?

Mi fog változni november 1-je után?

November 1-je, vagyis az országos tesztelés lezajlása után valamelyest változnak a szabályok. Az országos tesztelés után ismét kijárási tilalmat fognak bevezetni, de más kivételekkel. Például munkába vagy a gyerekkel az iskolába már csak az a személy mehet, aki negatív koronavírus-teszttel rendelkezik.

Az a személy, aki nem megy el a tesztelésre és nem lesz negatív teszteredménye az:

Az a személy, aki részt vesz a tesztelésen és negatív lesz az eredménye:

Milyen tesztre van szükségem?

Vagy negatív PCR tesztre vagy negatív antigén tesztre. Az a gyorsteszt, amely a vérből kimutatott ellenanyagot vizsgálja nem érvényes.

Ha nem megyek el egyik tesztelésre sem és otthon maradok, betegállományba (PN) mehetek?

Nem. Amikor a munkába menés feltétele már a negatív teszt lesz és valaki úgy dönt, hogy nem vesz részt a tesztelésen, csak otthonról dolgozhat. Ha valakinek olyan munkája van, amit nem tud otthonról elvégezni, annak muszáj részt vennie a tesztelésen, máskülönben segély nélkül marad.

Akkor is szükségem van negatív tesztre, ha már egyszer túlestem a COVID-19 betegségen?

Nem. Aki az elmúlt 90 napban túlesett a koronavíruson, tehát pozitívan tesztelték, de kigyógyult belőle, annak nem kell leteszteltetnie magát.

Hírdetés

Csak élelmiszerboltba mehetek?

A kormány a boltokat nem zárja be. Az emberek tekintet nélkül arra, hogy leteszteltették-e magukat vagy sem, kozmetikát és drogériát is vásárolhatnak, de csak a hozzájuk legközelebb eső üzletben. A rendelkezés értelmében az alábbi dolgok megvásárlásáért kimehetünk az üzletekbe: élelmiszer, gyógyszer és egészségügyi eszközök, higiéniai áru, kozmetika és más drogériás termék, élelem az állatoknak).

Étteremben étkezhetek?

Nem. Az étterek belső helyiségei továbbra is zárva maradnak. Az emberek azonban továbbra is rendelhetnek ételeket. Egyelőre a kivételek nem tartalmazzák az étterem teraszára való kiülés lehetőségét, továbbá az ablakon való ételkiadást sem. Ennek a korlátozásnak a feloldásával november 1-je után lehet számolni, amikor az emberek már részt vettek a tesztelésen és negatív eredménnyel fognak rendelkezni.

Mi a helyzet a bevásárlóközpontokkal?

Továbbra is nyitva vannak, de mivel az emberek nem mehetnek ki, ezért valószínűleg az első héten be fogják zárni a kapuikat.

A mozgáskorlátozás idején kimehetek egyet levegőzni?

Igen, de csak a saját járáson belül, a település külterületére (extravillán). A külterület az adott településen kataszteri területének külső része, pl. rétek, erdők, vízfelületek.

Megosztott szülő felügyeletben él a gyermeken, aki jelenleg az apjánál van. A kijárási tilalom idején meglátogathatom?

Igen. Szintén kivételt élveznek azok a személyek, akik közeli hozzátartozót ápolnak.

Meghalt a nagymamám, a kijárási tilalom ellenére részt vehetek a temetésén?

Igen, a temetés a kijárási tilalom idején is engedélyezett. De itt is vannak kivételek. A terem nagyságától függ, hogy hányan vehetnek részt a temetésen. Egy személyre itt is 15 négyzetméternek kell jutnia. A kinti temetésekre ez a korlátozás nem vonatkozik, de a kétméteres távolságot itt is be kell tartani.

Elmehetek gyertyát gyújtani a temetőbe?

A temetőlátogatás nincs a kivételek között, tehát nem.

Szeretném lecserélni a nyári autógumikat télire, lehetséges?

Az autószerviz azon kivételes helyek közé tartozik, ahova az emberek a kijárási tilalom idején is elmehetnek, így a téli gumicserét nyugodtan elvégeztethetjük.

Mehetek fodrászhoz?

Sajnos nem. A fodrász- és kozmetikai szalonok, a manikűr, pedikűr nem szerepel a kivételek között.

Mi a helyzet a fogorvosokkal? Elmehetek szájhigiéniára?

Orvoshoz a kijárási tilalom alatt is lehet menni, viszont az egészségügyi létesítménybe csak sürgős, elhalaszthatatlan kivizsgálásokra lehet menni, illetve elkísérni a hozzátartozónkat. Mivel a rendeletben „elhalaszthatatlan“ vizsgálat szerepel, ezért a szájhigiéniát el kell napolni.

Denník N/Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »