Kérdés az „alkotmányos költségekről”

Kérdés az „alkotmányos költségekről”

Bár a kezdetektől részt vett a HM EI Zrt. a hortobágyi bombalőtér négy tűzszerész halálához vezető mentesítésében, mégsem figyelmeztette az emberfeletti feladatra vállalkozó tűzszerészeket. Sőt a honvédségi céget kifizették, miközben a honvédség katonáit ingyen dolgoztatták.

Miközben a tűzszerészeket ingyen dolgoztatták a hortobágyi bombalőtéren, a talajt elemző HM EI Zrt.-t a kezdetektől kifizették – derül ki a megbízott fővállalkozó, a Különleges Biztonsági Szolgáltató és Tanácsadó (KNBSZ) Kft., illetve a HM EI Zrt. között kötött szerződésekből.

A Hortobágyi Nemzeti Parkban végzett, négy tűzszerész katona halálához vezető tájrehabilitációs munka során sajátos helyzet állt elő: az állami beruházásban megbízott magáncég, az említett KNBSZ Kft. a Honvédelmi Minisztérium tulajdonában álló HM EI Zrt.-t mint alvállalkozót dolgoztatta. A KNBSZ, illetve a HM EI Zrt. közötti szerződések most a szocialista Demeter Márta közérdekűadat-igénylésével kerülhet­tek nyilvánosságra. A HM EI Zrt. feladata a 280 hektáros területet átvizsgálása és előkészítése volt, amiért összesen harminckilencmillió-kilencszázezer forintot kapott. Később az átvizsgálandó terület és a megbízás értéke is csökkent.

A vállalkozói szerződéseket aláírásuk dátuma teszi igazán érdekessé. A két cég, a HM EI és a KNBSZ ugyanis már 2013 októberében megállapodott, míg a Hortobágyi Nemzeti Park csak 2015 januárjában kötött szerződést a munka oroszlánrészét elvégző tűzszerész és hadihajós ezreddel. Ahogyan arról lapunk elsőként beszámolt, a honvédséggel kötött szerződés azért késett, mert a tűzszerészeken próbált spórolni a nemzeti park, úgy vélte ugyanis, hogy a katonák állami feladatként mentesítik a bombalőteret. Fél éven át – bár megkapták honvédségi fizetésüket – a hortobágyi munkáért nem kaptak semmit, majd szembesülve a talajban lévő, roppant mennyiségű robbanószerkezettel, levonultak a terepről. A honvédség és a nemzeti park között a spórolás jogvitákhoz vezetett, majd több hónapos késéssel 2015 januárjában szerződést kötöttek. Mindez hozzájárulhatott a júliusi katasztrófához: a beruházással sietni kellett, így a tűzszerészeket folyamatosan, hétvégén és munkaszüneti napokon is dolgoztatták.

– A HM EI Zrt. a kezdetektől asszisztált a tűzszerészek kihasználásához – mondta lapunk megkeresésére Demeter Márta. A politikus szerint a HM EI Zrt.-nek már a munkálatok legelején látnia kellett, hogy a tűzszerész katonákra emberfeletti munka vár, erről őket mégsem tájékoztatták. Ahogyan ugyanis korábban megírtuk, a KNBSZ egy másik alvállalkozóval, a Solymos és Társa tűzszerész céggel is tárgyalt. A cég vezetője, Pácser István lapunknak elmondta, azonnal visszaléptek, amint világossá vált, hogy a talajban lévő szennyezettség tükrében legalább huszonöt évre lenne szükség a mentesítéshez. A feladat tehát teljesíthetetlen.

– Kérdés továbbá, mekkora volt az „alkotmányos költség” – tette hozzá Demeter Márta. A politikus korrupciót gyanít, hiszen míg a HM EI Zrt. csupán harmincmillió forintért dolgozott, addig a konkrét munkát aligha végző KNBSZ szerződése szerint a cégnek 333 millió forintot fizettek ki.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 10. 19.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »