Képviselőház: nem lesz kétnapos a szeptemberben rendezendő helyhatósági választás

Képviselőház: nem lesz kétnapos a szeptemberben rendezendő helyhatósági választás

Döntéshozó kamaraként megszavazta szerdán a bukaresti képviselőház az önkormányzati választások szeptember 27-i megszervezéséről szóló RMDSZ-es törvényjavaslatot. A tervezetet 253 támogató és 2 ellenszavazattal, 36 tartózkodás mellett fogadta el az alsóház.
Az Orban-kormány hasonló tartalmú tervezetét elutasították a képviselők. Gabriel Andronache liberális képviselő felszólalásában azt mondta, a parlament „büszkeségből” utasította el a kormány törvényjavaslatát. Erre reagálva Florin Iordache szociáldemokrata párti képviselő rámutatott, az RMDSZ tervezete teljesebb, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy több előírást is átvettek a kormány tervezetéből.

Hírdetés

A szenátorokhoz hasonlóan a képviselők is elutasították a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) azon javaslatát, hogy a járványhelyzetre való tekintettel, a szavazókörök túlzsúfolódásának elkerülése érdekében legyen kétnapos az önkormányzati választás, azaz 26-án, szombaton is lehessen szavazni.

Az elfogadott tervezet értelmében szeptember 27-én, vasárnap tartják a helyhatósági választásokat Romániában. A jogszabályjavaslat – többek között – rendelkezik a választási bizottságok összetételéről, a szavazóbiztosok és a szavazókörzeti elnökök napidíjáról, és azt is előírja, hogy a választási bizottságok tagjai, a kisegítő műszaki személyzet, a küldöttek, a számítógép-kezelők és a választópolgárok is ingyenes védőfelszereléseket kaphatnak. Az egészségügyi védőeszközöket az egészségügyi minisztériumnak kell biztosítania, és a szaktárca felel a helyiségek fertőtlenítéséért is.

A jogszabályt Klaus Iohannis államfőnek is ki kell hirdetnie, hogy hatályba lépjen.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »