Képtelen megállítani a BNR a lej zuhanását, újabb történelmi mélypont

Képtelen megállítani a BNR a lej zuhanását, újabb történelmi mélypont

A héten immár harmadszor került történelmi mélypontra a lej az euróval szemben: egy euró árfolyamát 4,6890 lejben állapította meg a Román Nemzeti Bank (BNR) csütörtökön.
A román fizetőeszköz 0,13 százalékkal gyengült az előző napi árfolyamhoz képest. Ez egy hét leforgása alatt a hatodik alkalom, amikor történelmi mélypontra süllyed a román valuta az európai fizetőeszközzel szemben. A múlt héten a lej kétszer is történelmi mélypontra került az euróval szemben: először szerdán, amikor átlépte a 4,67-es értéket, majd pénteken, amikor egy euró értéke 4,6782 lej volt.

A BNR legfrissebb árfolyama nyomán a legnagyobb kereskedelmi bankok csütörtökön 4,76 lej fölötti áron értékesítették az eurót.

Hírdetés

A Román Kereskedelmi Bank (BCR) egy euró árfolyamát 4,76, a Román Fejlesztési Bank (BRD), 4,7610, míg a Transilvania Ban 4,74 lejben határozta meg.

A román valuta az idei év első napjaiban többször gyengült. A lej esését elemzők a romániai pénzpiacon tapasztalt feszültségekkel magyarázzák, miután a kormány tavaly év végén úgynevezett kapzsisági adót vetett ki a bankokra. Ezt az adót azon pénzintézeteknek kell fizetniük, amelyek 2 százalékot meghaladó bankközi hitelkamatlábat (ROBOR) alkalmaznak. Az illeték a bank eszközeinek 0,1 százalékától indul és a ROBOR jelenlegi, 3 százalékot meghaladó szintjénél eléri a 0,3 százalékot.

Az intézkedést egyelőre nem alkalmazzák, mivel még nem készültek el az alkalmazási normák, de a tőzsdén több bank részvénye máris mintegy 10 százalékkal csökkent. Az intézkedést élesen bírálta Mugur Isarescu jegybankelnök.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »