Képtár nyílt Pósa Lajos szülőfalujában

Képtár nyílt  Pósa Lajos szülőfalujában

Pósa Lajos költő születésének 172. évfordulóján ünnepélyes keretek között nyílt meg Nemesradnóton a Pósa Lajos Képtár, amely a századforduló nagy meseírójának szentelt első állandó tárlat nemcsak a Felvidéken, hanem az egész Kárpát-medencében.

A Nemesradnóti Református Egyházközség, a Rákóczi Szövetség Balogvölgyi Helyi Szervezete és a Csemadok Nemesradnóti Alapszervezete által szervezett program koszorúzással kezdődött az alapiskola előtti Pósa Lajos-szobornál, ahol az esős idő ellenére is sokan gyűltek össze. Ezt követően a résztvevők átvonultak a közeli gyülekezeti házhoz, amelynek ízlésesen átalakított üléstermében kapott helyet a Pósa Lajos Képtár.

A megnyitó kezdetén Balázs Éva szavalta el Pósa Lajos: Egy véka búza c. versét, majd A kultúráért Gömörben és Gömörön Túl Polgári Társulás nevében Balázs Emese köszöntötte a jelenlévőket és felvázolta a kiállítás létrejöttének előzményeit. Elmondta, hogy a kiállított fényképek a decemberben elhunyt Benedek László fotóművész gyűjteményéből kerültek ide, de a helyi közösség tagjaira volt bízva, hogy mely fotókat választják ki és milyen formában kívánják azokat megjeleníteni. Örömét fejezte ki, hogy az egyházközség tagjai egyetértettek abban, ez a hagyaték nagyon fontos érték, amelynek megőrzésébe energiát kell fektetni. Balázs Emese rámutatott, nem csupán egy képtár megnyitásáról van szó, hanem egy újabb emlékhely létrejöttéről, amely nagy büszkeség lehet minden gömöri számára.

Pósa Homoly Erzsébet, a kiállítás szerkesztőjeként aprólékosan bemutatta a tárlatot és annak egyes elemeit. Felidézte, hogy az elmúlt húsz év alatt a Rákóczi Szövetség Balogvölgyi Helyi Szervezete sok vándorkiállítást szervezett a költőhöz kapcsolódóan. Ezúttal azonban a helyi presbitériumnak köszönhetően állandó helyre találhatott és hazaköltözhetett Pósa Lajos.

A képtár bejárata előtt a költőnek és feleségének rövid életrajza és a kiállítás alapinformációi olvashatóak. Az ajtó fölött fogad a nagybetűs üzenet, hogy képtárba lépünk. A helyiségben 20 kinagyított és bekeretezett fényképet találunk, amelyeket a későbbiekben QR-kódok kihelyezésével terveznek még vonzóbbá, megkapóbbá tenni. 

Megtalálhatóak itt Pósa Lajos elismerő oklevelei, a költő életének eseményeiről tanúskodó dokumentumok, emléktárgyainak képei, ezenkívül több kötet album, melyekben számos egyéb értékes fotó, grafika és újságrészlet bújik meg. De van egy korabeli úrasztali terítő 1905-ből, amely előtt még maga a költő is prédikálhatott annak idején a templomban.

A kiállítás megnyitása kapcsán az ötletgazda Pósa László mérhetetlen örömét fejezte ki, hogy a Pósa-hagyaték egy része Sárospatak és Rimaszombat után végre a költő szülőfalujában is látható lesz.

Hírdetés

– Nekünk Pósához itt van kötődésünk. Pósa Lajos lelkisége a régi, ősmagyar falu embereinek a lelkivilágában, az egy igaz istenhitben, a becsületességben, az édesanyjához, az áldott Marcsa nénihez fűződő szeretetében gyökerezik. Ez a lelkület itt kell, hogy összpontosuljon, és csak itt tud kiteljesedni, ezt nem lehet máshová eltolni, ezért is fontos, hogy itt, Nemesradnóton, a szülőfalujában is legyen nyoma

– fejtette ki Pósa László presbiter, aki maga is a neves meseíró leszármazottja.

Pósa Dénes egyházgondnok felsorolta, hogy mely emlékhelyek kötődnek a gömöri faluban a magyar gyermekirodalom klasszikusához. A helyi alapiskolánál található az emléktáblája és a szobra, bent az iskola folyosóján pedig egy nagyméretű grafika.

A következő emlékhely a községi hivatal, ahol Igó Aladár fából alkotott szobra látható, de Pósa-emlékhelynek számít a Lidike Pihenőház is, ahol van egy gyűjtemény korabeli kiadványokból, amelyek modernizált változatban a Muskátli magazin alapját képezik.

A radnóti temetőben található Pósa Lajos édesanyjának a sírja, ahol szintén Igó Aladár alkotta meg a fejfát. Ezeken kívül van még két emlékhely, amelyek nincsenek megjelölve: az egyik Pósa szülőházának a helye (a hozzá tartozó kertet a mai napig úgy hívják, hogy szerkesztőkert), illetve a régi temető, amely az Eszrő-dűlőben található. Ezekhez a felsorolt emlékhelyekhez csatlakozott most az újonnan megnyitott képtár is, ahova szeretettel várják az érdeklődőket, valamint a környező iskolák diákjait.

 

Agócs Tímea, a Nemesradnóti Református Egyházközség lelkésze megköszönte mindenki hozzájárulását a képtárhoz. Áldásosnak nevezte azt a munkát, amit az itt élők szorgos keze elvégzett, hogy ezzel is tisztelegjenek egy kis község nagy személyiségének emléke előtt. 

Megjelent a Magyar7 hetilap 2022/16. számában.

 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »