Képriport: Ünnepeltek a szekeresgazda-utódok. Teremavató tárlatmegnyitóval

Képriport: Ünnepeltek a szekeresgazda-utódok. Teremavató tárlatmegnyitóval

Különleges eseményre került sor november 6-án a komáromi Újvár területén. Miután a magyar kormány és Nyitra megye támogatásából befejeződött a Komáromi Szekeresgazda Hagyományőrző Egyesület két várbeli bemutatótermének kialakítása, amelyeket 2017-ben önkormányzati jóváhagyással 25 évre kapott kölcsön a várostól, azokat ünnepélyes keretek között felavatták.

Az emlékkiállítás megnyitásával egybekötött avatóünnepség résztvevői a parádés Bandérium vezetésével, a Lipót-kapun át vonultak az esemény helyszínére, amelyet Fazekas László emeritus püspök áldott meg. Azelőtt – a nagy terv megvalósításáért éveken át fáradozó Farkas Gáspár egyesületi elnök váratlan megbetegedése miatt – Kelemen István alelnök köszöntötte a jelenlevőket, majd ecsetelte a szekeresgazda hagyomány felélesztésének előzményeit is. A féltve őrzött dokumentumokból, tárgyakból, fotókból álló kiállítást, amelyet Számadó Emesével, a túlparti Klapka György Múzeum igazgatójával együtt rendeztek, a témáról könyvet is írt Lengyel Ákos, az egri EKKE doktorandusza mutatta be, felette a védnökséget pedig Keszegh Béla polgármester vállalta.

Hírdetés

A szekeresgazdákról, akik ma is büszkén vallják magukat a Komáromot alapító, honfoglaló magyarok egyenes leszármazottainak és a tartalmas rendezvényről írt részletes cikkünket a Magyar 7 hetilap november 9-i számában olvashatják.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »