Képregény készült a Mátyás-templom történetéről

Képregény készült a Mátyás-templom történetéről

Múltébresztők címmel adott ki képregényt a Mátyás-templom gondnoksága a budavári Nagyboldogasszony- (Mátyás-) templom történetéről.

A kiadvány célja, hogy megszólítsák a többnyire osztálykirándulás vagy más kirándulás résztvevőiként a templomba érkező 10–14 éves fiatalokat, és számukra is élvezhető formában meséljenek nekik az épületről.

Az időutazás során kiderül, miért hívja mindenki Mátyás-templomnak az épületet, amelynek Nagyboldogasszony-templom a neve, hogy kiket koronáztak, kik házasodtak a falai között, hányszor kellett újraépíteni, felújítani, miután egy-egy része vagy a tornya összedőlt, felrobbant, leégett a századok során.

Berci idegenvezetőitől megtudja, hogyan működött a török uralom idején dzsámiként a koronázó templom, valamint, hogy miként rémisztette meg a budai vár visszafoglalásakor a törököket a 145 évvel korábban befalazott Mária-szobor.

Kiderül az is, hányféle tornya volt a templomnak, hogyan zajlott a Schulek Frigyes vezette felújítás a 19. században, vagy hogy hogyan menekültek meg a templom ablakai a pusztulástól a II. világháború alatt.

Hírdetés

A könyv szövegét Dávid Ádám írta, az illusztrációkat Németh Gyula készítette.

A koronavírus-járvány előtt a Mátyás-templom elsődleges látogatói külföldről érkeztek, ám az ő távolmaradásuk miatt idén több figyelem jut a belföldi érdeklődőkre. „Szeretnénk, ha a Mátyás-templom a hazai közönség számára is értékes turisztikai alternatíva lenne”, és ehhez kulcsfontosságú a fiatalok megszólítása – olvasható a Mátyás-templom gondnoksága közleményében.

Forrás: MTI

Fotó: Esztergom-Budapesti Főegyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »