Képes lesz Szlovákia egy jó elnököt választani?

Képes lesz Szlovákia egy jó elnököt választani?

Szlovákia az elnökök országa és a rendőrfőnököké is. Bár rendőrfőnökből csak egy van, köztársasági elnökjelölttel bőséggel el vagyunk látva: vannak kifejezetten szórakoztató, tragikomikus és tragikus jelöltek.

Végre megjelentek olyan jelöltek, akik nemcsak sikeresek lehetnek, de el tudjuk képzelni őket az elnöki hivatalban. Például itt van Zuzana Čaputová ügyvédnő, aki sokéves – sikeres – harcot folytatott a bazini hulladéktelep ügyében, vagy a másik jelölt, Róbert Mistrík, akinek a tudományos munkássága kicsit Jiří Drahošra, a cseh jelöltre emlékeztet.

Bugár Béla jelöltsége is szóba került, az ő sorsáról – hivatalosan – a pártkongresszus dönt. És Milan Krajniak is úgy nyilatkozott, hogy megméretteti magát.

A jelentősebb jelöltek mellett Marian Kotleba is bejelentette indulási szándékát, aki így – a szakértők szerint – a nagy elődöt, Jozef Tisót másolja.

Úgy tűnik, az ő esélyei minimálisak, de Szlovákiában megtanultuk: soha ne mondd, hogy soha.

Hírdetés

Hiszen gondolta-e volna valaki korábban, hogy egy magyar politikai párt koalícióra lép az SNS-szel? És arra vajon ki számított, hogy Ivan Gašparovič tíz évig elnök lehet? Emlékezhetünk, ahogy csendes, észrevétlen jelöltként „elcsente” az elnöki széket a tapasztalt, esélyes diplomata, Eduard Kukan orra elől. A második körben Mečiarral találta magát szemben, és nyerésre ítéltetett.

Ellenben ha Kotleba a második körbe kerülne, valószínűleg esélytelen lenne. Az elhíresült zsák krumpli is megverné. Maga a folyamat is Szlovákia szegénységi bizonyítványát állítaná ki. Legyünk optimisták, és bízzunk benne, hogy Szlovákia képes lesz egy jó elnököt választani.

MÁRIUS KOPCSAY

a TASR hírügynökség munkatársa


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »