Kényelmes és következetlen az EU, mondja a nemzetközi jogász

Kényelmes és következetlen az EU, mondja a nemzetközi jogász

Csökkenne a EU tagállamaira nehezedő migrációs nyomás, ha a menedékkérelmek feldolgozása az unión területén kívül történne, és így ki lehetne szűrni a gazdasági bevándorlókat, de valóban menedéket lehet nyújtani a menekülteknek – mondta a Tóth Norbert, nemzetközi jogász a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

A politikusok jól ismerik azt a jelenséget, hogy amikor egy konkrét probléma kapcsán a politika javasol vagy mond valamit, akkor az apparátus, a közigazgatás vagy a végrehajtás sokszor kényelmi helyzetből azt mondja, hogy a jelenlegi körülmények között ez nem megvalósítható – mondta a Tóth Norbert, nemzetközi jogász a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Mindeközben a politika szerint akár a jelenlegi jogszabályi kereteket is meg kellene változtatni. A rugalmatlanság abból is fakad, hogy területhez kötődik a menekültügyi kérelem, és az EU tagállamai területén benyújtott kérelmet lehet az uniós jog alapján feldogozni, megvizsgálni.

Orbán Viktor javaslata arra vonatkozik, hogy valamilyen formában, akár egy nemzetközi megállapodással, például Líbiával kötött megállapodással bérelni egy területet és ott feldolgozni az uniós jog alapján a kérelmeket, de ehhez meg kell változtatni a fennálló jogi kereteket – magyarázta a jogász

Következetlenségre utal, hogy míg az uniós jogot betű szerint veszik, addig a schengeni határvédelemre vonatkozó s.zabályokat nem ennyire veszik szigorúan – mondta Tóth Norbert. Úgy tűnik, hogy az Európai Bizottság nem tud vagy nem akar befogadni alternatív javaslatokat, pedig biztonságosabb lenne, ha a menedékkérelmek feldolgozása kimenne az unión kívülre.

Korábban az olaszoknak is volt egy olyan javaslata, hogy a tengeren, olasz hadihajók fedélzetén dolgozzák fel a menedékkérelmeket. A szárazföldi, unión kívüli befogadóállomások létesítése, amelyeket az EU tart fenn, lényegesen biztonságosabb lenne, és praktikusabb is, mert oda lehetne irányítani mindenkit.

Ehhez azonban meg kellene változtatni a jogszabályokat. Így a menedékkérőknek nem lenne érdemes belépni az EU területére, mert nem dolgozzák fel a kérelmüket, hanem mindenkit oda lehetne irányítani egy unión kívüli befogadóállomásra. Miután ott megvizsgálták beadványukat, lehetne dönteni arról, hogy hova és hogyan léphetnek be az EU területére. Így valóban csak azok léphetnek be, akik menekültstátuszra jogosultak, de a gazdasági menekültek nem kapnának engedélyt, így csökkenne a tagállamokra nehezedő migrációs nyomás – tette hozzá Tóth Norbert.

forrás: Kossuth Rádió/180 perc / hirado.hu

The post Kényelmes és következetlen az EU, mondja a nemzetközi jogász appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »