Kenya letörné a radikális iszlamistákat

Kenya letörné a radikális iszlamistákat

Vád alá helyezték pénteken Kenyában egy radikális iszlám hitszónok özvegyét, mert állítólag segédkezett egy mombasai rendőrőrs ellen az Iszlám Állam dzsihadista szervezet három női tagja által nemrég elkövetett támadásban.

Egy kenyai bíróság szerint Hania Said Sagar – a szomáliai iszlamisták támogatásával és toborzásával vádolt hitszónok, Aboud Rogo sejk özvegye – visszatartott olyan információkat, amelyek ismeretében megelőzhető lett volna a szeptember 11-én végrehajtott támadás. A rendőrség közölte: bizonyítéka van arra, hogy Sagar beszélt a három nővel a merénylet előtt, sőt állítólag pénzt is utalt egyiküknek. Az özvegy tagadja a vádakat; hétfőig még őrizetben tartják, majd elképzelhető, hogy óvadék ellenében szabadlábra helyezik. Ha elítélik, húsz év börtönbüntetés is várhat rá.

Az első kenyai ISIS-támadás

Az Indiai-óceán partján fekvő Mombasa központjában lévő rendőrőrs elleni rajtaütés az első olyan kenyai incidens volt, amelynek elkövetőjeként az Iszlám Állam jelentkezett. A rendőrségi épületet azzal az ürüggyel kereste fel a három nő, hogy bejelentést tegyenek egy ellopott mobiltelefonról. Amikor egy rendőr elkezdte kihallgatni őket, az egyikük kést rántott, egy másik pedig petróleumot tartalmazó gyújtópalackot dobott a rendőrök felé. Az épület kigyulladt. A rendőrség mindhárom támadót lelőtte.

Hania Said Sagar néhai férjét, Rogót 2012-ben ölték meg fegyveresek. Halála miatt napokon át zavargások voltak Mombasában, ahol a hitszónok támogatói utcára vonultak, a rendőrséget vádolva a gyilkossággal.

Korábban az al-Shabaab volt aktív

A többségében keresztények lakta Kenyában a hatóságok az utóbbi időben keményen fellépnek az erőszakos ideológiákat terjesztőkkel vagy támadásra készülőkkel szemben, különösen a partvidéki régióban, ahol sok muszlim él.

A rendőrkapitányság elleni támadást megelőzően az országban végrehajtott iszlamista merényleteket általában az al-Kaida nemzetközi terrorszervezettel kapcsolatban álló szomáliai al-Shabaab vállalta magára.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »