Kenderben a jövő! – Új ipari rostkender-feldolgozót adtak át Barabáson

Kenderben a jövő! – Új ipari rostkender-feldolgozót adtak át Barabáson

A barabási Érmellék Centrum Közösségi Nonprofit Kft. és a budapesti Nemzetstratégiai Kutatóintézet szervezésében került sor a “Kenderben a jövő” c. Területi Akcióterv megvalósult beruházásaként létrejött gyárcsarnok ünnepélyes átadására a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei, magyar-ukrán határ melletti Barabáson.

A hat különböző, határon átnyúló alprojektet összefoglaló “Területi Akcióterv” (TAPE) az INTERREG V-A Szlovákia-Magyarország program keretében, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet koordinációjával valósul meg, összesen 7,012 millió euró vissza nem térítendő támogatási összegből.

A TAPE „SKHU/1901/3.1/001 FUTURE IN HEMP – FIBER – Ipari kenderkóró-feldolgozás” c. alprojekt keretében megvalósuló munka keretében kivitelezett 630 m2-es gyárcsarnokba ipari kenderkóró feldolgozó gépeket is telepítettek. Ezek a beüzemelés után alkalmasak lesznek kenderrost és ipari kender alapú építőanyag előállítására. A gyártóüzem 8 munkavállalónak ad majd munkalehetőséget.

Az átadó eseményen részt vett Nagy István földművelésügyi miniszter is, aki emlékeztetett, hogy a 19. században, az ipari kender termesztésének fénykorában mintegy 82 ezer hektáron termesztették ezt a növényt Magyarországon, nagyobb területen, mint 2010-ben az egész világon.

„Egykor Magyarországon állították elő a világ legjobb rostkendervetőmagját, a növényre épülő gazdaság feltétele pedig a rostkender újbóli meghonosítása. Termesztése mellett számos érv szól: gyorsan nő, nagy terméshozamot produkál és sokoldalúan feldolgozható, sok biomasszát termel, ezért energetikai felhasználásra is alkalmas. A rostkendermag termesztése ugyanakkor kézi munkát igényel, szakértői számítások szerint 4 ezer hektár termesztésbe vonásával 3 ezer embernek és 200 kisvállalkozásnak lehet munkát adni.”

Szász Jenő, a programot koordináló Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke pedig arról beszélt, hogy az intézet szellemisége, alapvető célkitűzései és gondolatisága annak mentén halad, hogy a különböző forrásokat, legyen az nemzeti, helyi, vagy EU-s a nemzetegyesítés szolgálatába lehessen állítani, így nem csak gazdasági, de nemzeti és nemzetstratégiai célokat is szolgáljanak egyben. Az ipari kender népszerűsítése érdekében a Nemzetstratégiai Kutatóintézet kidolgozott egy komplex fejlesztési programot, amely határon átnyúlva kapcsolja össze a magyar és a szlovák határtérséget.

Hírdetés

Az ünnepségen részt vett Tilki Attila, a térség fideszes országgyűlési képviselője, aki méltatta a beruházást, és kitért a kendertermesztés hagyományaira.

A Területi Akcióterv egyik kulcs projektje az ipari kenderkóró feldolgozása. Ezt a célt az Érmellék Centrum Közösségi Nonprofit Kft. tűzte ki maga elé. A szlovákiai partner a kassai székhelyű a D§D Group Invest s.r.o. vállalat. A projekt barabási fejlesztésének összköltségvetése: 593.747 euró.

Az ipari kender korszerű, versenyképes, egyre növekvő keresletű, felhasználása széleskörű több iparágban, mint például az élelmiszer-, kozmetikai-, textil-, építő-, egészségipar.

Az együttműködés során további, különböző ipari kender-feldolgozó üzemek jönnek létre Géberjénben és Karoson is, ahol az akcióterv részét képező kidolgozott oktatási tananyag alapján képzett munkaerő kerül majd foglalkoztatásra. Két új varroda is munkahelyeket teremt a felvidéki Nagygéresen és Kassán. A kendertermesztés hagyományait tervezik megismertetni és tovább vinni a Nagygéresen létrejövő Expo létesítésével.

Az Akcióterv külön kiemelt részét képezi továbbá a korábbi kormányközi megállapodás alapján elindított, szimbolikus jelentőségű, Nagyrozvágy (HU) és Nagygéres (SK) községeket érintő fejlesztés eredményeként létrejövő új közúti összeköttetés.

(Csonka Ákos, Felvidék.Ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »