Kemerovói tűzvész: nőtt a halálos áldozatok száma

A legfrissebb összesítések szerint negyvennyolcan vesztették életüket a dél-szibériai Kemerovo egyik üzletközpontjában vasárnap kitört tűzvészben. A hétfő reggel pontosított adatok szerint 27 ember sorsa még ismeretlen.

Az MTI tudósítása szerint Vlagyimir Pucskov, a rendkívüli helyzetek minisztériumának vezetője korábban azt mondta, a tűzoltók minden megtesznek annak érdekében, hogy felkutassák a túlélőket, de az épületben sűrű a füst, a láthatóság gyakorlatilag egyenlő a nullával, ráadásul 600-700 fokos odabent a hőmérséklet. 

A rendkívüli helyzet felszámolásával foglalkozó operatív parancsnokság tájékoztatása szerint a tüzet eloltották, a tűzoltók locsolják az izzó épületszerkezeteket, hogy ne kapjanak újra lángra. Hozzáláttak a romok eltakarításához, hogy hozzáférhessenek azokhoz a helyiségekhez, ahol esetleg túlélőket találhatnak. Hegyi mentők is segítik a tűzoltók munkáját.

A BBC helyi médiabeszámolókra hivatkozva azt írja, a lángok az épület azon részében csaphattak fel, ahol egy szórakoztató központ is található.

Hírdetés

Aman Tulejev, a Kemerevói terület kormányzója azt mondta, hogy minden elhunyt családja egymillió rubelt (4,5 millió forint) kap, két halott hozzátartozó esetén kétszer annyit.

Szemtanúk szerint a bevásárlóközpontban nem lépett működésbe a tűzjelző berendezés. A tűz okának megállapítására az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) vizsgálatot indított. A tragédia miatt Kemerovo megyében rendkívüli állapotot hirdettek ki.

Az oltásban hatszázhatvan tűzoltó vett részt, 124 tűzoltókocsival. A TASZSZ szerint 13 holttestet a bevásárlóközpont mozijában találtak meg. Korábbi jelentések arról szóltak, hogy két vetítőterem födémje beomlott.

Hajnali hírügynökségi értesülések szerint a tűzvésszel összefüggésben őrizetbe vettek három embert, köztük az üzletközpont igazgatóját is.

A Moszkvától 3600 kilométerre délkeletre fekvő Kemerovo szénbányászati központ. A város belterületén található Zimnyaja Visnya üzletközpontban az áruház, éttermek és egy mozi mellett egy tekepálya és egy állatkert is volt.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »