Kemerovói tűzvész – 53 halott

MOSZKVA. Ötvenháromra nőtt a kemerovói tűzvész halálos áldozatainak száma – közölték hétfő reggel az orosz hatóságok. Tizenhat ember sorsa továbbra is ismeretlen. Az incidensben 48-an megsérültek, közülük 11 embert kórházban kezelnek.

Vlagyimir Pucskov, a rendkívüli helyzetek minisztériumának vezetője azt mondta, a tűzoltók minden megtesznek annak érdekében, hogy felkutassák a túlélőket, de az épületben sűrű a füst, a láthatóság gyakorlatilag egyenlő a nullával, ráadásul 600-700 fokos odabent a hőmérséklet.

Az orosz hírügynökségek éjszakai jelentéseikben egybehangzóan több mint hatvan – 64 vagy 69 – eltűntről, köztük 41 gyerekről adtak hírt, de kora reggel a TASZSZ közölte, hogy a rendkívüli helyzetek minisztériumának helyi kirendeltsége pontosította a számokat, s eszerint 27 eltűnt van. Kifejtették, hogy összesen 64 eltűntet tartottak nyilván, de közéjük sorolták a 37 nem azonosított halottat.

Az épület 1,6 ezer négyzetmétere égett. A lángokat vasárnap késő este jórészt megfékezték, de még órákig eltart, amíg eloltják az összes kisebb tűzgócot. Izzik odabenn a szigetelés, az épület egyes részei összeomlottak, az emeletek közti tartópillérek vetemedtek, ezért életveszélyes bent tartózkodni.

A tűzoltóság operatív parancsnokságán közölték, hogy hajnalra a tűzoltók átfésültek minden helyiséget, amelyhez hozzáférhettek, de sem túlélőket, sem holttesteket nem találtak. Pucskov szerint csak hétfő este hat órára fejezik be a kutatás első szakaszát, és egy napon belül – az épület állagának felmérése után – hozzálátnak a romok eltakarításához. Hegyi mentők is segítik a tűzoltók munkáját.

Hírdetés

Aman Tulejev, a Kemerevói terület kormányzója azt mondta, hogy minden elhunyt családja egymillió rubelt (mintegy 15 ezer eurót) kap, két halott hozzátartozó esetén kétszer annyit. A hozzátartozók pszichológusoktól kapnak segítséget a tragédia feldolgozásához. Vlagyimir Putyin elnök részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak.

Szemtanúk szerint a bevásárlóközpontban nem lépett működésbe a tűzjelző berendezés. A tűz okának megállapítására az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) vizsgálatot indított, és büntetőeljárást kezdeményezett. Az Interfaxot egy névtelenül nyilatkozó illetékes arról tájékoztatta, hogy a szakemberek egy vezeték meghibásodását tartják a tűz legvalószínűbb okának, de más lehetséges verziókat is mérlegelnek. A tragédia miatt Kemerovo megyében rendkívüli állapotot hirdettek ki.

Az oltásban hatszázhatvan tűzoltó vett részt, 124 tűzoltókocsival. Az Interfax úgy tudja, hogy a lángok egy harmadik emeleti, gyerekek által használt trambulinszobából kezdtek el terjedni. A TASZSZ szerint 13 holttestet a bevásárlóközpont mozijában találtak meg. Korábbi jelentések szerint két vetítőterem födémje beomlott.

Az Eho Moszkvi rádióadó hétfő reggeli adásában bejátszott egy, a tűzoltók közötti beszélgetést rögzítő hangfelvételt, amely szerint a mentőalakulatok legkevesebb egy vészkijáratot zárva találtak. A bevásárlóközpont filmszínházában a tűz kitörésekor sok gyerek volt. 

Hajnali hírügynökségi értesülések szerint a tűzvésszel összefüggésben őrizetve vettek négy embert, köztük az üzletközpont igazgatóját is, valamint annak a helyiségnek a bérlőjét, ahonnan a tűz a feltételezések szerint elterjedt. A Moszkvától 3600 kilométerre délkeletre fekvő Kemerovo szénbányászati központ. A város belterületén található Zimnyaja Visnya üzletközpontban az áruház, éttermek és egy mozi mellett egy tekepálya és egy állatkert is volt.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »