Kemerovói tűz: a bliccelők miatt volt zárva a vészkijárat

Kemerovói tűz: a bliccelők miatt volt zárva a vészkijárat

A kemerovói megyei kormányzóság előtt többezres tömeg követeli Aman Tulejev kormányzó lemondását.

A hozzátartozók azt akarják, a hatóságok közöljék az igazi adatokat a tragédiáról, a helyszínre rohamrendőröket vezényeltek. 
Vlagyimír Putyin orosz elnök a városba látogatott, és eredeti napirendjét módosítva találkozott a nyomozás eredményeivel szemben szkeptikus polgári kezdeményezés képviselőivel, akiknek elmondta: nincs értelme kételkedni az áldozatok számáról kiadott hivatalos adatokban és hinni a közösségi médiában megjelent, megalapozatlan értesülésekben. Az elnök a felelősök megbüntetését ígérte, függetlenül beosztásuktól. 
 

Hírdetés

Putyin szemrehányást tett a város polgármesterének, Ilja Szeregyuknak, amiért az üzletközpontban 2016 óta nem tartottak tűzbiztonsági ellenőrzést.
A vasárnapi tűzvésznek a kedd reggeli hivatalos összesítés szerint 64 halálos áldozata volt. Alekszandr Basztrikin, az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) igazgatója elmondta: kiderült, hogy az üzletközpont tűzjelző berendezése március 19. óta nem működött, és javítását elhanyagolták. A kézi riasztó üzemképes volt ugyan, de a létesítményt őrző szolgálat embere nem hozta működésbe. Az épület harmadik emeletén volt a játszószoba és a mozitermek, a vészkijáratokat zárva tartották, feltehetően azért, hogy jegy nélkül senki se juthasson be az előadásokra.

Basztrikin elmondta, hogy a balesettel kapcsolatban öt embert vettek őrizetbe, akik az épület üzemeltetéséért és tűzrendészeti védelméért voltak felelősek. Beszámolója szerint a szakemberek elsősorban az elektromos hálózat meghibásodását feltételezik a tűz lehetséges okaként, de nem zárják ki a nyílt láng használatát sem. Elmondta: megkezdődött annak ellenőrzése, hogy 2013-ban milyen építési engedélyek alapján kezdődött meg az üzletközpont kialakítása a korábban a helyén álló édességipari gyárból. Az SZK vezetője kijelentette, hogy a jelek szerint jelentős szabálysértések történtek az átépítéskor és az üzlethasználati engedélyek kiadásakor. 


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »