Keményen bünteti a buszvezetőket a BKK

Keményen bünteti a buszvezetőket a BKK

Egy többoldalas dokumentum részletezi, milyen szabálytalanságokért mekkora büntetési tételeket szab ki a BKK a vétkes sofőröknek, írja a Blikk.

Eszerint büntetés jár azért, ha a járművezető vezetés közben zenét, vagy rádiót hallgatott. Ez új Mercedes Citarok esetében: 15, egyéb járműveken: 13 ezer forint. Vezetés közbeni beszélgetésért új Mercedes Citarok esetében: 15, egyéb járműveken szinttén 13 ezer forintot jelent. Jelentős sebességtúllépés esetén a Citaroknál ez 75, egyéb járműveken 65 ezer forint.

Az nem derül ki, hogy miért több a büntetés ha mindezt szép új buszon követi el, és miért kevesebb, ha egy szakadt régi Ikaruson.

A lapnak névtelenül nyilatkozó sofőr szerint nagyon szigorúan veszik a büntetést a cégnél, akkor is megy a levonás, ha fél percet késik, vagy siet egy-egy járat, de akkor is, ha 5 km/órával lépik túl a sebességkorlátozást. A BKK civil autókból méri a buszok, trolik sebességét. Hozzátette, hogy sokszor nem tudnak már olyan lassan menni, hogy a BKK Futár rendszer ne jelezzen sietséget, amiért szintén büntetés jár. A sofőr hozzátette, annyiban nagyvonalú a cég, hogy lehet részletre fizetni a büntetést.

A lap megkérdezte a BKK-t is. A cég azt írta:

„a sebességhatárok betartásának ellenőrzése fontos eszköz a közösségi közlekedés biztonságának fenntartásában. A közösségi közlekedés járműveit jelentős számú utas veszi igénybe, ezért fokozottan ügyelni kell a forgalombiztonsági előírások betartására. Hangsúlyozandó, hogy a BKK, mint megrendelő, a közszolgáltatásban résztvevő társaságok által nyújtott szolgáltatások minőségét ellenőrzi, vagyis nem megfelelőség esetén a BKK sosem szankcionálja a járművezetőket, csakis a szolgáltató társaságokra szab ki kötbért a Szolgáltatási Szerződés vonatkozó előírásai alapján”.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »