Kemény vád az azeriektől! Fehér foszforos fegyvereket vetettek be az örmények?

Azerbajdzsán azzal vádolta a szomszédos Örményországot, hogy fehér foszforos fegyvereket vetett be a hegyi-karabahi harcokban, egyúttal nemzetközi vizsgálatot sürgetett az ügyben.

Hikmet Hajiyev azeri külügyi szóvivő szerdai sajtótájékoztatóján közölte, hogy fehér foszforos lőszert találtak egy mezőn, és Baku az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezethez (EBESZ) fordul ennek kivizsgálásáért. 

A vegyszer erősen tűzveszélyes, súlyos égési sérüléseket okozhat, és lángba boríthat civilek által sűrűn lakott területeken lévő tárgyakat, objektumokat. A nemzetközi hadijog engedélyezi a fehér foszfort csapatmozdulatok elrejtésére, világítás vagy gyújtás céljából, de tiltja bevetését civil lakosság vagy lakott területek ellen. 

A túlnyomórészt örmények lakta Hegyi-Karabah a 90-es évek elején véres háború nyomán szakadt el Azerbajdzsántól, és nyilvánította magát függetlennek. A 30 ezer halálos áldozattal és több százezer ember elmenekülésével járó háború 1994-ben tűzszünettel ért véget. Azóta a terület a helyi örmény erők és az örmény hadsereg ellenőrzése alatt áll, de időről időre kiújulnak a harcok az azerbajdzsáni haderővel. Legutóbb április elején robbantak ki szokatlan hevességű harcok. Azóta a legújabb összetűzésekben legalább 120 ember vesztette életét. Moszkva közreműködésével április 5-én tűzszünetben állapodtak meg a konfliktusban érintett felek. A fegyvernyugvást annak életbe lépése után azonban többször megsértették. Beszámolók szerint továbbra is folynak szórványos összecsapások.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »