Kellemetlen kilátások a japán gazdaságban

Kellemetlen kilátások a japán gazdaságban

A vártnál nagyobb mértékben csökkent Japán bruttó hazai terméke (GDP) az idei év első három hónapjában, ami azt jelzi, hogy a gazdasági növekedés elérte a csúcspontját. 

A japán kormány szerdán közzétett előzetes adatai szerint

az idei első negyedévben 0,2 százalékkal esett vissza a gazdaság teljesítménye az előző három hónaphoz képest, míg éves összevetésben 0,6 százalékos csökkenést mértek.

Az adatok kedvezőtlenebbek a várakozásoknál, elemzők stagnálásra számítottak éves és negyedéves összevetésben is.

Tavaly október-decemberben negyedéves szinten 0,4 százalékkal, éves összehasonlításban pedig 0,6 százalékkal nőtt a gazdaság.

Tavaly október-decemberben már a nyolcadik egymást követő negyedévben mértek növekedést.

Ennél hosszabb egybefüggő időszakban utoljára az 1986 második és az 1989 első negyedéve közötti 12 negyedévben nőtt Japán hazai összterméke. Ez volt a japán buborékgazdaság összeomlása előtti csúcspont.

Az idei első negyedévben a beruházások és a fogyasztás csökkenése, valamint a gyengébb export húzta lefelé a világ harmadik legnagyobb nemzetgazdaságát. A tőkeberuházások 0,1 százalékkal csökkentek, miközben elemzők 0,4 százalékos emelkedésre számítottak.

Közgazdászok szerint a gazdaság teljesítményének visszaesése átmeneti jelenség, de a felpattanás közel sem lesz olyan erős, mint az előző negyedévekben tapasztalt növekedés.

– mondta Mijazaki Hirosi, a Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities brókercég vezető közgazdásza.

„Nem valószínű, hogy a gazdaság teljesítménye tovább esik. A világgazdaság jól teljesít, és a jen-dollár keresztárfolyam 110 fölött áll, tehát ha az export újra emelkedésnek indul, a gazdaság visszatér a mérsékelt növekedés ösvényére” – Marujama Josimasza, az SMBC Nikko Securities elemzője.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »