Keleti teológia, bizánci lelkiség – Képzést indít a Görögkatolikus Metropólia

Keleti teológia, bizánci lelkiség – Képzést indít a Görögkatolikus Metropólia

A Görögkatolikus Metropólia Keleti teológia, bizánci lelkiség címmel indít hat féléves képzést a Párbeszéd Házában. A részletekről Kocsis Fülöp görögkatolikus érsek-metropolita és Görföl Tibor teológiai tanár számolt be a sajtó képviselőinek szeptember 17-én, a budapesti Párbeszéd Házában megtartott tájékoztatón.

Mint azt Kocsis Fülöp görögkatolikus érsek-metropolita elmondta, azért gondoltak az előadás-sorozat elindítására, mert egyre többen érdeklődnek a keleti egyház teológiája és liturgiája iránt. Ugyanakkor sok téves ismeret és elképzelés is körülveszi ezt az érdeklődést. Emellett arra is rá szeretnének mutatni ezzel a képzéssel, hogy a keleti és a nyugati keresztény gondolkodás nem is áll annyira messze egymástól. Mint azt Szent II. János Pál pápa is mondta, a katolikus Egyház két tüdeje a keleti és a nyugati keresztény hagyomány. A szerteágazó előadások során a teológia mellett a keleti Egyház zenéjét, lelkiségét, művészetét és a liturgiáját is megismerhetik az érdeklődők. A féléveket hangversenyekkel zárják majd.

Görföl Tibor azt hangsúlyozta, hogy egy átfogó ismeretanyagot szeretnének közérthető, mindenki számára befogadható módon átadni. A képzésen való részvételhez semmilyen előképzettségre nincs szükség.

Az első két félévben a legalapvetőbb kérdésekkel foglalkoznak, míg az ezt követő négy félévben árnyaltabb és mélyebb vizsgálódásokra vállalkoznak majd. A tervek szerint 45 perces előadások lesznek, melyeket az adott téma avatott szakértői tartanak. Minden „óra” után feladatot is kapnak a résztvevők, és ha ezeket online megküldik a szervezőknek, akkor a kurzus végén oklevelet kapnak.

Hírdetés

Sajgó Szabolcs SJ, a Párbeszéd Háza igazgatója a kurzus házigazdájaként arra mutatott rá, hogy a párbeszéd mindig feltételez egyfajta egységet, de különbözőségeket is. Ahhoz, hogy ez az egység ne felszínes, hanem Istenben megtalált egység legyen, szükség van arra a mélyreható vizsgálatra, melynek során a keleti és a nyugati gondolkodás sajátos értékei alaposabban megismerhetők.

A képzés szervezője Görföl Tibor mellett Vincze Krisztián, a PPKE Hittudományi Karának tanszékvezető egyetemi tanára, a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola oktatója.

Fotó: Merényi Zita

Baranyai Béla/Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »