Keleten az AfD a legnépszerűbb párt Németországban

Keleten az AfD a legnépszerűbb párt Németországban

Egy friss felmérés szerint az AfD a legerősebb párt Németország keleti tartományaiban.

(888)

Az Emnid kutatóintézet által a Bild am Sonntag lap számára készített legutóbbi felmérésből az látszik, hogy az egykori NDK területén az AfD a legerősebb párt, megelőzve a kormányzó CDU/CSU pártszövetséget.

Az AfD-t a szavazók 23 százaléka támogatja, a CDU/CSU-t 22 százalékon áll, míg a harmadik helyen a szélsőbaloldali Die Linke (Baloldal) található 14 százalékkal.

Hírdetés

Az SPD 12 százalékkal ötödik, míg a Grünen (Zöldek) a negyedik 13 százalékkal – úgy tűnik tehát, hogy a Zöldek erősödése csak regionálisan működött, Németország nyugati nagyvárosaiban szavaztak sokan a pártra.

Országosan más a helyzet: a CDU/CSU 26 százalékkal a legnépszerűbb párt, a Zöldek a második helyen állnak 23 százalékkal, míg az AfD jócskán lemaradva, 14 százalékos támogatottsággal a harmadik erő.

Az SPD országosan is negyedik, szinte ugyanúgy áll a szociáldemokrata párt, mint keleten: az országos népszerűségük 13 százalék. A szélsőbaloldal csak keleten erős, a Die Linke az egész országot nézve nyolc százalékon áll.

Korábban már előfordult, hogy az AfD az egykori Kelet-Németországban a legnépszerűbb párt volt: 2018 szeptemberében, a chemnitzi események után már volt erre példa.


Forrás:harcunk.info
Tovább a cikkre »