Keleten a helyzet változatlan, pedig jobb is lehetne – AmCham konferencia a régiós fejlesztési lehetőségekről

Keleten a helyzet változatlan, pedig jobb is lehetne – AmCham konferencia a régiós fejlesztési lehetőségekről

„Kelet 2020 után“ címmel rendezett magas szintű gazdaságpolitikai beszélgetést az Amerikai Kereskedelmi Iparkamara szlovákiai kirendeltsége.

A gazdasági, befektetői érdekvédelmi szervezet meghívását szinte az összes releváns politikai szereplő elfogadta. Jelen volt a KDH, az MKP, a MOST-HÍD, az OĽANO, a PS/SPOLU, az SAS, a SME RODINA és a ZA ĽUDÍ is.

A résztvevők többek között arról vitáztak, hogy pártjuk milyen, régiót érintő gazdasági jövőképpel rendelkezik, illetve hogyan lehetne ezeket kihasználni Kelet-Szlovákia inovációs potenciáljának növelésére.

Szó volt arról is, hogy hogyan tudnák megtartani a fiatal, tehetséges embereket, illetve mivel lehetne visszahozni a régió külföldre szakadt szülötteit.

Gergely Papp Adrianna: Pozitív diszkriminációt keletnek

Gergely Papp Adrianna, az MKP Országos Elnökségének tagja, Debrőd polgármestere a konferenciáról nyilatkozva a Körképnek elmondta, hogy a keleti régióban először az alapvető feltételeket kell megteremteni ahhoz, hogy 2020 után komolyabb fejlődés indulhasson be.

„Ilyenek például az ivóvíz és szennyvízgazdálkodás, de több helyen a mobilhálózatok és az internet szolgáltatás is nagyon gyenge és megbízhatatlan”

Hírdetés

– mutatott rá.

A résztvevők többsége egyetértett abban, hogy több pénzre van szükség ahhoz, hogy Kelet-Szlovákia a saját javára fordíthassa adottságait. Lehetőségei adottak, hiszen a természeti és kulturális értékekre alapozva a turizmus fejleszthető.

Az AmCham Slovakia rendezvényén felmerült továbbá a roma közösségek felzárkóztatásának ügye, illetve annak kérdése, hogy milyen együttműködési lehetőségek vannak a többi, hasonló régióval az Unión belül. Szó volt még a megyék, illetve régiók közti együttműködés adta lehetőségekről is annak érdekében, hogy kelet magasabb hozzáadott értéket is tudjon termelni.

Több kell, mint eddig

Az ellenzéki politikusok, beleértve az MKP résztvevőjét is egyetértetek abban, hogy a jelenleginél jóval nagyobb erőfeszítéseket kell tenni azért, hogy új munkahelyek létesüljenek és a fiatalok számára a falvakon is elérhető váljon a vonzó életszínvonal.

„Pozitív diszkriminációra van szükség az ország keleti részét illetően”

– mutatott rá Gergely Papp Adrianna.

Michal Goriščák, a Most-Híd képviselőjének kivételével a résztvevők egyetértettek abban, hogy a meg nem épült autópályák nagyban nehezítik az ország keleti felébe irányuló fejlesztések tervezését. Gergely Papp Adrianna hozzátette, hogy a távolsági tömegközlekedés hiánya a déli régióban csak tovább ront a helyzeten.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »