Kelet-európai nővéreket várnak Szlovákiában

Kelet-európai országokból érkező egészségügyi dolgozókkal orvosolná a nővérhiányt Szlovákiában Peter Pellegrini kormányfő. A miniszterelnök szerint szakmailag jól felkészült migrációra kell készülni az országban. A külföldről érkezőknek a szlovák nyelvvizsgát is le kellene tenniük.

A szlovákiai kórházak különböző módon igyekeznek pótolni a szakemberhiányt. A cseh határhoz közeli szakolcai kórházban ma már az orvosok 20 százaléka Ukrajnából érkezett. Nagyobb gond azonban a nővérhiány. Peter Pellegrini kormányfő a béremelésen kívül a külföldi érdeklődőket is motiválná. Azt mondta, szakmailag jól felkészült migrációra kell készülni, és ha marad a nővérhiány, akkor várhatóan más államokból érkeznek nővérek Szlovákiába.

– fogalmazott Peter Pellegrini.

Hírdetés

A Szlovák Nővérkamara nyilvántartásában jelenleg 40 cseh és 10 ukrán nővér szerepel, de dolgoznak az országban magyarországi és szerbiai nővérek is. A nyilvántartás szerint 30 cseh és 20 ukrán orvos van a szlovákiai kórházakban. Összesen mintegy 100 a más uniós országból érkezett dolgozók száma az egészségügyben Szlovákiában, de ennél többen, mintegy 340-en az unión kívüli országokból érkeztek. Valamennyien szakmai vizsgákon esnek át.

Andrea Kalavská egészségügyi miniszter elmondta: aki uniós országból érkezett, annak a szakvizsgáját elismerik, de nyelvvizsgát kell tennie. Az Európai Unión kívüli országokból érkező egészségügyi dolgozóknak különbözeti vizsgát kell tenniük. „És persze nyelvvizsgát is” – tette hozzá a miniszter. Csupán a csehek kapnak felmentést a szlovák nyelvvizsga alól.

Az oktatásügyi minisztérium jegyzéke szerint az orvosi szakvizsga elismerésére várók között a legtöbb a cseh, majd következnek a magyarok, osztrákok, németek és britek. A nem uniós országbeli várakozók Ukrajnából, Szerbiából és Oroszországból származnak. A szlovák jogrend megköveteli, hogy a külföldön végzett, vagy külföldről érkező egészségügyi dolgozók szlovák nyelvtudása elérje a munkakörük ellátásához szükséges szakmai nyelvi szintet.

A Szlovák Orvosi Kamara közölte: a külföldről érkezett orvosok többsége a szakmai képzést Szlovákiában szerezte, így orvosi szaktudásuk felmérésére nincs szükség.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »