Kelendő lett a Babakötvény

Kelendő lett a Babakötvény

Megugrott a kamata és a népszerűsége is az idén a Babakötvénynek. A tavalyi 10,4 milliárdnál az idén több pénz folyhat be a Start-számlákra, amelyekből egyre többet visznek át a bankoktól a kincstárhoz.

Viszik a Babakötvényt, akár a cukrot. Augusztus végén már több mint 159 ezer Start-értékpapírszámlát vezettek a Magyar Államkincstárnál, ezeken 47,6 milliárd forint halmozódott fel

– közölte a Magyar Államkincstár a Világgazdasággal. Tavaly összesen 10,4 milliárd forintot fizettek be a hozzátartozók vagy mások a gyerekek számláira, az idén ez az összeg várhatóan nőni fog, hiszen az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) adatai szerint hét hónap alatt, július végéig már több mint 8,4 milliárd forinttal nőtt a Babakötvény-állomány.

A Magyar Államkincstárnál egyébként

tavaly összesen 23 796 Start-számlát nyitottak, ebből a 2017-ben született babák részére 8474-et indítottak el. Az öngondoskodási láz azonban idén sem csillapodott, hiszen a szülők további 5204 számlát nyitottak a tavaly született gyerekek részére.

Hírdetés

Közrejátszhatott ebben, hogy az idén hatalmasat ugrott a Babakötvények kamata, a 2032-ben lejáró sorozat kivételével mindegyik állampapír 5,4 százalékos kamatot fizet. (A 2032-es sorozat kamata decemberben emelkedik majd ugyanerre a szintre.) A 19 éves futamidejű lakossági állampapír kamata ugyanis a mindenkori inflációhoz igazodik, a pénzromlás előző évi átlagos mértékén felül fizet 3 százalékpontos prémiumot.

A Babakötvényt kizárólag az államkincstári Start-számlákra lehet megvásárolni. Ilyen számlákat vezetnek a hazai hitelintézetek is, ezek száma viszont folyamatosan csökken. Az életkezdési támogatásról szóló program 2006-ban indult, akkor a hitelintézetek is beszállhattak, és a legtöbb számlát a bankoknál, illetve a takarékszövetkezeteknél nyitották meg. 2012 októbere óta viszont új számlát már csak a kincstárnál lehet nyitni, és ha valaki szolgáltatót szeretne váltani, mert nem elégedett a számlavezető hitelintézettel, szintén csak a kincstárhoz viheti át a meglévő megtakarítást.

A bankok és takarékok az alacsony kamatkörnyezetben már évek óta nem tudnak versenyezni a Babakötvénnyel, a mostani kamattal főleg nem. Egyre többen ismerik ezt fel, és viszik át a gyerekek megtakarítását a kincstárhoz. Tavaly egész évben 1128 számlahordozás volt, az idén már 1210-en váltottak, pedig messze van még az év vége. Azt is egyre többen ismerik fel, hogy megéri a 2006 előtt született gyerekek számára is megnyitni a Start-számlát. Tavaly még csak 606 nagyobb gyereknek nyitottak így számlát, az idén már 820-nak, pedig ők csak a még alacsonyabb kamatozású 2032-es kötvényből vásárolhatnak.

A külföldön élő magyaroknak egyelőre kevésbé vonzó ez a befektetés, amelyet idén januártól igényelhetnek a 2017. július 1-je után született gyerekek számára a határon túl élők. Az idén 5821 külföldön élő gyermek kapta meg a szokásos 42,5 ezer forintos életkezdési támogatást, de csak 112 számára nyitottak Start-számlát. Az életkezdési támogatást egyébként legtöbbször Romániában, Szerbiában, Németországban és Ukrajnában élő gyermekek részére kértek.

A teljes cikket a Világgazdaság csütörtöki számában olvashatja


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »