Kelendő a megszentelt halászlé

Kelendő a megszentelt halászlé

Idén is több ezer adag megszentelt halászlé készült Szegeden. Tavaly órák alatt elkapkodták a hagyományos karácsonyi ételt a Tisza-parti városban.

Most sem maradt el a szegedi hagyomány szerinti halászlészentelés. Szenteste napján az ünnepi ételből több ezer adag is elfogy, melynek előállításában közel száz szakács, konyhai dolgozó vesz részt.

Egy hatalmas fazékban készül az ízletes szegedi vegyes halászlé. Karácsonykor sok helyen kerül az asztalra ebből az ételkülönlegességből, ezért a szakácsok már szenteste napja előtt megkezdik az előkészületeket.

Hírdetés

Szegeden egy picikét másképp készítjük a halászlevet, tudjuk, hogy filézzük és passzírozzuk a levet, ami tartalmassá teszi magát az alaplevet is, és akkor ebbe fogjuk belefőzni a filét. Ez annyiból más, mint a bajai vagy az ország másik részén, ott, ugye, vízben főzik meg, és patkót, tehát nem filézi le, és nem sűrű a leve, hanem egy vékony lében van benne a patkó, és úgy szálkásan kell megenni – mondta Kádár-Németh Matild mesterszakács.

Urunk, Istenünk! Áld meg és szenteld meg ezt az eledelt, amelyet tőled kaptunk, hogy emberi nem használatára, és üdvösségére szolgáljon – Szegeden már többéves hagyomány a halászlé szentelés. A vásárlók ezután a pultnál felsorakozva várják, hogy kapjanak belőle.

Szenteste napján 5-6 ezer adag is elfogy az ünnepi, halas ételből.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »